U nove stanove useljeno 20 izbegličkih porodica

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.08.2019

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nove stanove u Vrnjačkoj Banji danas je posle svečane dodele ključeva useljeno 20 porodica izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Izgradnja stanova u Vrnjačkoj Banji deo je Potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa čija je vrednost 18,6 miliona evra, od kojih je 16,6 deo iz Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, a ostali deo od dva miliona evra je nacionalna kontribucija Republike Srbije.

- U okviru ovog Potprojekta gradi se 261 stan, a biće zbrinuto 1.233 porodica. Stanovi su izgrađeni i useljeni u šest od 13 opština, a u preostalima se privode kraju - rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić.  On je dodao da je zajedno sa ovim zgradama u Vrnjačkoj Banji, useljeno u Arilju 15 porodica, u Zrenjaninu 11, u Loznici 30, u Kladovu 10 i u Negotinu 20. 

Na svečanosti povodom useljenja učestvovali su Štefan Hudolina iz Delegacije EU u Srbiji, koja je najveći donator Regionalnog stambenog programa, Hans Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, i Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i domaćin, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Ðurović. - U ovaj veliki projekat uključeno je mnogo institucija i ljudi a zahvaljujući njihovoj posvećenosti i predanosti danas smo ovde - rekao je Dačić i dodao da je ovaj projekat istinski primer u kom se ogleda uzajamna podrška i saradnja između Evropske unije i Republike Srbije.

- Sećanja se zasigurno ne mogu izbrisati, ali sam sasvim siguran da ovim danom, ovim trenutkom stvaramo nova sećanja, u kojima svi vi ovde prisutni temeljite spokoj i osećaj topline doma, zbog koje i ja osećam toplinu u srcu, jer sam svedok novih sećanja, blistavije i spokojnije budućnosti, koja će vašem potomstvu ostati kao istorija mirom protkana! - rekao je Dačih i pozvao porodice da bolne uspomene zamene iskrenim osmehom i otvore vrata budućnosti kakvu zaslužuju.

On je istakao i značaj podrške lokalne zajednice u rešavanja ovih problema i istakao da su "sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle izbeglicama u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu njihovu integraciju, uključujući i kroz Regionalni stambeni program. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading