SRBIJO, HVALI SE: Imamo "po glavi stanovnika" više košnica od Kine!

Autor: telegraf.rs

Vesti

10.09.2017

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutin Petrović, ocenio je da je, pčelarstvo u Srbiji u ekspanziji i istakao da u Srbiji na 5,9 stanovnika dolazi jedna košnica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kina ima šest miliona košnica pčela, a Srbija 1,2 miliona

On je naveo da u Kini, da bi se izjednačila sa Srbijom fali 220 miliona košnica.

- Kina ima šest miliona košnica pčela, a Srbija 1,2 miliona, to su podaci koji nas izdvajaju - rekao je Patrović Tanjugu na Drugom sajmu pčelara održanom juče u Jagodini.

On je istako da ovako dobrom trendu u pčelarstvu ima značajnu ulogu država, koja je za ovu godinu, pčelarima na ime subvencija opredelila 470 miliona i do sada uplatila 160 miliona dinara i ocenio da Srbija ima dobre uslove za razvoj pčelarstva.

Petrović je ovu godinu, ocenio veoma lošom za pčelarstvo kao i prošlu godinu i istakao da je "2014. godina bila najgora u poslednjih 50 godina, a 2016. u poslednjih sto godina, a ova godina još lošija od prošle".

Nije bilo bagrema a to je osnovna pčelinja paša u Srbiji, objasnio je on.

Njateže su pogođeni ljudi koji su počeli da se pčelarstvom bave poslednje četiri godine, ocenio je on i istakao da je "pčelare Srbije ove godine izvadio Banat i Bačka, gde su pčelari selili na suncokretovu pašu, a nešto malo dala je i planinska livada, i tako obezbedili da pčele imaju zimnicu a i pčelari nešto malo meda, pet do sedam kilograma po košnici, za prodaju".

Petrović je istakao da je pčelarska organizacija Srbije, "prvi put u istoriji", dobila poziv da bude kandidat na svetskom kongresu pčelara 2021. godine.

Odluka će biti doneta 3.oktobra u Istanbulu a kandidati su još Rusija, Slovenija i Danska. Očekujem to mesto. Spremni smo za to i ako ga dobijemo biće to važan rejting Srbije kao pčelarske zemlje.

On je dodao da će ove godine početi izgradnja pogona za prikupljanje meda koji će se graditi u Rači a koji će biti vlasništvu Saveza pčelara.

- Rača je donirala 30 miliona dinara, dala hektar zemljišta i sve komunalne priključke, možemo reći da je to ukupno 450 milina evra. Rača je vlasnik 20 odsto a Savez 80 odsto - rekao je Petrović.

- Imamo 230 društava, sa skoro 10.000 članova, i sva naša drštva su registrovana, imaju svoje organe upravljanja koji funkcionišu - rekao je Petrović.

Trenutno se radi projekat pogona, računamo da se za desetak dana završi, raspisaćemo tender za izvođača radova i nadamo se da do kraja godine uradimo temelj, a da počnemo zidanje i da naredne godine uđemo sa opremom. Pozvali smo pčelare da daju donacije i već su uplatili miliona dinara, objasnio je Petrović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading