Prvi čovek beogradske komunalne milicije: Nećemo da kažnjavamo dečji plač

Autor: J. JOKANOVIĆ - D. PETROVIĆ

Vesti

31.07.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komunalna milicija neće ići po gradu i nasumično zaustavljati građane. Naš zadatak je da njima omogućimo da žive bolje i kvalitetnije iako su nas mnogi nepravedno optuživali da sprovodimo represivni zakon, ovim rečima Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije, komentariše za Srpski telegraf novi Zakon o komunalnoj miliciji, koji je izazvao burna reagovanja zbog proširenja ovlašćenja i nadležnosti pripadnika ove službe.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivan Divac

Da razjasnimo kada će komunalni milicionar imati pravo da zaustavi vozilo i zašto?

- Ovaj deo zakona je, čini mi se, podigao najviše prašine. Milicionar ima ovlašćenje da zaustavi i pregleda vozilo isključivo kada je došlo do prekršaja iz nadležnosti komunalne milicije. Mi smo insistirali na ovom ovlašćenju prvenstveno zbog nelegalnog taksi prevoza. Po starom zakonu imali smo nadležnost da kontrolišemo taksi prevoz, ali ne i da zaustavimo vozilo. Pa smo dolazili u paradoksalnu situaciju - ja kao komunalni milicionar treba da izvršim kontrolu nekoga ko neće i ne mora da stane po mom zahtevu.

Osim divljih taksista, u kojim situacijama ćete još moći da zaustavljate i kontrolišete koja vozila?

- Imaćemo pravo da zaustavimo ljude koji bacaju smeće iz automobila, kamione koji sa gradilišta odvoze šut, da ga nisu pokrili zaštitnom ceradom, kao i one kojima, recimo, iz motora curi ulje dok upravljaju vozilom. Po novom zakonu, imamo pravo da zaustavimo i isključimo iz saobraćaja vozilo kome curi ulje jer to nije bezbedno i da pozovemo gradsku čistoću da put očisti. Prevoz šuta ili bahato ponašanje pojednih vozača koje mrzi da izađu iz auta da bi bacili đubre u kontejner su sve situacije na koje su nam sami građani ukazivali, tražili da reagujemo, ali su nama dosad ruke bile vezane. Negde ćemo upozoravati, a one najbahatije ćemo kažnjavati. Takođe, upozoravaćemo "Beograd put" na pojavu udarnih rupa, zvati "Gradsko zelenilo" kada slomljeno drvo ugrozi bezbednost saobraćaja ili pešaka, kao i druge nadležne službe u delokrugu njihovog rada i nadležnosti.

Kako ćete raditi kada je smanjena vidljivost?

- Zajedno sa saobraćajnom policijom, vršićemo edukaciju pripadnika komunalne milicije u smislu zaustavljanja i pregledanja vozila, kao i kako da se ponašamo u uslovima smanjene vidljivosti.

RepublikaFoto: Tanjug/BEOINFO

Hoćete li kontrolisati buku u stanovima i kako?

- Milicionar je ovlašćen da obavlja poslove iz delokruga zaštite od buke u životnoj sredini. Kada je u pitanju kontrola buke u ugostiteljskim objektima, u izradi je zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini koji bi trebalo da komunalnoj miliciji da mogućnost da na terenu meri buku i, u odnosu na odstupanja od dozvoljenih vrednosti, izriče mandatne kazne, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili izriče zaštitnu meru privremenog oduzimanja emitera buke. U toku je akustično zoniranje Beograda i tačno će se znati u kom delu grada će koliko decibela buke biti dozvoljeno. Uporedo se radi i na izmeni zakona o buci. Takođe, u proceduri je i izrada odluke o kućnom redu koja će dati šira ovlašćenja komunalnim milicionarima, gde će moći da postupaju u odnosu na različite izvore buke iz stana, što ne znači da ćemo učestvovati u tendencioznim međukomšijskim obračunavanjima, kao što su prijave buke koju prave deca.

Rad u civilu je izazvao najviše polemike?

- Mi nećemo imati operativu koja će da radi svakog dana u civilu i koja će da istražuje. Rad u civilu će biti strogo kontrolisan kako bismo pojedine prekršaje mogli efikasno da sankcionišemo. Svaki građanin kojem se obrati komunalni policajac u civilu ima mogućnost da traži na uvid pismeni nalog načelnika. Ne sme da vam se desi da vam se obrati milicionar u civilu, a da nema nalog, to je zloupotreba.

Specijalni zaštitni prsluci

- Biber-sprej je uvršten kao još jedno sredstvo prinude koje ćemo gledati da koristimo isključivo za odbijanje istovremeno protivpravnog napada na sebe ili drugo lice. Nisu svi građani isti, radimo sa različitim kategorijama ljudi, pijanim i agresivnim. U sklopu nabavke nove uniforme trudićemo se da nabavimo zaštitne prsluke koji štite od uboda noža i malo kalibarske municije jer nam je bezbednost kako građana tako i naših zaposlenih na prvom mestu - objašnjava Divac.

Za šta se sve građani obraćaju komunalnoj miliciji?

- Zovu za sve - da li je naišao na psa lutalicu ili mu je sletela ptica... Ja sam juče imao prijavu jedne gospođe da joj komšinica flertuje sa mužem, da joj ga otima, a da on konstantno troši novac na izlaske sa njom i poklone. Obraćaju nam se za sve i svašta i drago mi je da je tako jer to znači da imaju poverenja u nas. Mi se trudimo da izađemo na teren i, ako nije naša nadležnost, mi konstatujemo činjenično stanje i prosledimo dalje. O tome najbolje svedoči statistika koja pokazuje da mi u proseku na izvršenje sudu pošaljemo između 8.000 i 14.000 predmeta mesečno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading