Stavili smo sve na papir: Evo da li se LED sijalice isplate i koliko za jedno domaćinstvo košta prelazak na njih!

Autor: Republika

Vesti

28.07.2019

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Halogene sijalice vrlo su popularne i uglavnom se koriste u varijantama sa ubodnim grlima. Dostupnije su i jeftinije od LED sijalica, ali njihova mana je da imaju manji životni vek, pa se češće moraju menjati od LED sijalica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko zamenite halogene svetiljke najnovijom vrstom sijalica smanjićete prosečno i do 90% vaše potrošnje električne energije potrebne za osvetljenje. Upravo zbog toga je LED osvetljenje ekološko i energetski efikasno.

Računica isplativosti

Ako pretpostavimo da se halogena sijalica od 100 vati uzima kao nekakav standard, njena cena u maloprodaji kreće se od 60 do 120 dinara u zavisnosti od proizvođača. Za jedno prosečno domaćinstvo otprilike je potrebno 12 do 15 sijalica, dakle ako uzmemo u obzir sve više vrednosti (i cena i količina) za tu stavku u kućnom budžetu potrebno je izdvojiti 1.800 dinara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Energetska efikasnost sijalica: LED sijalice ne emituju toplotu

Halogene svetiljke oslobadjaju značajnu količinu toplote. Njihova efikasnost iznosi manje od 30% jer preko 70% utrošene energije odlazi na toplotnu energiju koju emituju prilikom rada.

Nasuprot njima, LED sijalice su energetski efikasne jer preko 80% utrošene energije pretvaraju u osvetljenje  zato što nemaju pokretne delove odnosno sijalična vlakna. Zbog toga su i izuzetno trajne. Prosečno trajanje  LED GU-10 sijalice, ekvivalentne snage od 50w, je oko 25 godina (s prosečnom dnevnom upotrebom od oko četiri sata). Vek trajanja  halogene sijalice iste snage je nekoliko meseci.

Za prelazak s halogenih na LED sijalice biće vam potrebno veće početno ulaganje koje će se isplatiti nekon određenog vremena. 

Prosečna cena LED sijalice kreće se od 230 do 550 dinara (naravno, ima i skupljih varijanti, ali smo se vodili nekim cenama pristupačnim većini stanovništva), a ako opet uračunamo isti broj sijalica za domaćinstvo (i opet uzmemo skuplje navedene varijante i veći broj sijalica) stavka se penje na iznos od 8.250 dinara! 

To u prvi mah deluje kao veliki trošak, što i jeste tačno, ali na duže staze se veoma isplati, evo i kako:

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bazirano na prosečnoj ceni električne energije od 5,26 din/kw i prosečnoj upotrebi od šest sati dnevna prosečna potrošnja halogenih sijalica košta nas oko 600 dinara, dok mesečna potrošnja LED sijalica iznosi samo 31 dinar! Ovo bi smanjilo račun za struju smanjilo za oko 500 dinara, što nije malo i vrlo brzo se isplati imajući u vidu početno ulaganje. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ono što je srednje rešenje jeste i postepeni prelazak na LED sijalice, pokušajte da svakog meseca zamenite stare sijalice u bar dve prostorije i tako sve dok ih sve ne izbacite iz upotrebe. 

U celoj priči bitna je i najava nadležnih službi da će već od sredine sledeće godine upotreba LED sijalica u domaćinstvima u Srbiji biti obavezna. Upravo zbog toga, nije na odmet još sada početi sa rešavanjem tog "problema".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading