CENA KVADRATA U BEOGRADU 5.000 EVRA, A BIĆE I VIŠE: Tržište nekretnina u Srbiji podivljalo, a evo i zašto

Autor: Blic, Republika

Vesti

27.07.2019

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih nekoliko meseci cene nekretnina u Srbiji, ali i u zemljama regiona dostižu neverovatne visine, tolike da mogu da pariraju onim u svetskim metropolama. Stručnjaci tvrde da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu, a razloge za to vide u velikoj potražnji, kao i u povećanju kvaliteta objekata koji se grade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poslednjih 15 godina cene nekretnina u Beogradu su u stalnom porastu, a u poslednjih godinu dana je došlo do "vrtoglavog skoka", te su oboreni svi dosadašnji rekordi. Tako recimo, kvadrat stana u pojedinim delovima prestonice dostiže cenu od 4.500 do 5.000 evra.

Kako stručnjaci tvrde, na takvo povećanje cena nekretnina utiče to što u svakom trenutku, recimo u Beogradu, postoji potražnja za 100.000 kvadratnih metara stambenog prostora više nego što se trenutno nudi, a sve što se izgradi odmah se i proda. Uroš Grujić iz konsultantske kuće za nekretnine objašnjava da ljudi u Srbiji uglavnom kada imaju novca ulažu ga upravo u nekretnine, jer im je to najpovoljnije i, kako smatraju, najsigurnije. - Na povećanu kupovinu nekretnina utiču i kamatne stope. Nikada nije bilo jeftinije finansiranje od strane banaka, tako da se dosta uzimaju i stambeni krediti. Podiže se i kvalitet gradnje, pa kupci mogu i da biraju između dosta kvalitetnih objekata. Sve to doprinosi stalnom rastu cena nekretnina kod nas, ali i u regionu, tvrdi Grujić.

Kako ocenjuje, takav trend će biti nastavljen i u naredna 24 meseca, jednako za stambeni i za komercijalni sektor. Beograd nije usamljena prestonica na Balkanu u kojoj se cene nekretnina konstantno povećavaju. Slična situacija je i u Zagrebu, Skoplju i Sarajevu, tako da ovi gradovi postaju po tome sve sličniji metropolama poput Beča, gde je kvadrat oko 5.500 do 6.000 evra ili Praga gde je kvadrat nešto skuplji. Cene nekretnina u Hrvatskoj rastu već četrdeset meseci zaredom. Cene stambenih objekata u prvom tromesečju ove godine u odnosu na poslednje prošlogodišnje tromesečje u proseku su za Grad Zagreb više za 4,3 odsto, za Jadran 4,6 odsto, dok su za ostala područja niže za 1,4 odsto.

Među gradovima s najvećim rastom je Split, gde je u poslednje dve godine novogradnja poskupela čak 30 odsto. U ovoj zemlji se godišnje proda 20.000 nekretnina, a splitsko tržište priča je za sebe. Cene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom tromesečju ove godine porasle su za 3,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok su na godišnjem nivou u proseku više za 7,4 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Cene nekretnina u Crnoj Gori toliko su porasle da se cena kvadrata u pojedinim gradovima na moru, koja ide i daleko iznad 5.000 evra, praktično potpuno izjednačila sa cenama u velikim gradovima Evrope.

U Crnoj Gori cene zavise od mesta, ali i od blizine mora i pogleda. U stambenim naseljima Budve, Tivta ili Kotora kvadrat stana se može kupiti za 1.500 do 5.000 evra, ali u ponudi ima i daleko većih cena i ekskluzivnijih lokacija, gde cene bivaju i do neverovatnih 12.000 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading