Epitrahilj starca Nektarija proti Nenadu na dar

Autor: tamodaleko.co.rs

Vesti

26.07.2019

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa od šesdeset putnika iz svih krajeva Srbije i dijaspore u organizaciji agencije Egina travels posetila je Eginu i druge pravoslavne svetinje u Grčkoj. Sa blagoslovom Episkopa valjevskog g. Milutina jedan od putnika na ovom hodočašću bio je i prota Nenad Andrić.

RepublikaFoto: facebook.com/Nenad Andrić
Otac Nenad i arhimandrit Vlasije

Pored Egine, koja je bila centralna destinacija ovog hodočašća, posetili su u  Solunu hram sv. Dimitrija, manastir sv. Teodore, Mitropoliju solunsku i hram sv. Grigorija Palame, Zejtilnik, man. Sv. Anastasije Farmakolitrije, Suroti – grob sv. Pajsija, mošti sv. Arsenija, Eviju i man. Sv. Jovana Rusa i čuvenu Kamarizu kod Atine u kojoj je služio i sahranjen Starac arhimandrit Nektarije Vitalis, veliki duhovnik našeg vremena. Starac koga je poštovala cela Grčka kao svetog čoveka što se i iz dana u dan potvrđuje čudima koje Starac čini, a koja do nas Srba dolaze posredstvom Natalije Kovačević, duhovnog čada starca Nektarija, koja je mnoge Srbe odvela do Starca Vitalisa i ktitor je hrama sv. Nektarija u Valjevu.

Preko Dejana Tomaševića košarkaša o. Nenad je prvi put otišao kod starca Nektarija u Kamarizu 2011.godine.

- Tomašević mi je pomogo i donirao putovanje, bio sam veoma bolestan,  a  sestra Natalija mi je kasnijih godina pomagala da dovodim hodočasnike na Eginu i kod Starca i da tako što više budem na Egini - kaže prota Nenad.

Te nesvakidašnje susrete sa svetim mestima i Starcem prota je zapisao u svojoj knjizi Iscelitelj sveti Nektarije Eginski.

Ovaj put srpske poklonike i protu sačekalo je veliko iznenađenje u Kamarizi, veće od zemljotresa koji su preživeli u Atini kako reče prota Nenad, a to je duhovno iznenađenje. Prota je dobio na dar od naslednika starca Nektarija, starčev epitrahilj koji je starac nosio i sa njim čitao mnoge molitve i mnogi su se iscelili po molitvama preko ovog čudesnog epitrahilja. Epitrahilj je  bitan deo svešteničke odežde sa kojim se obavljaju svi svešteni obredi.  Svaki sveštenoslužitelj ima Epitrahilj. Ovaj je znamenit jer je pripadao svetom čoveku.

Predavši epitrahilj ocu Nenadu, arhimandrit Vlasije starešina hrama u Kamarizi koji je nasledio Starca Nektarija rekao je: "Ovo je blagoslov starca Nektarija. Nosi ga oče Nenade i sećaj se Starca. " O. Nenad je oko 25 puta sreo se sa Starcem, služio sa njim, ispovedao mu se, dobijao pouke od Starca, više stotina ljudi iz Srbije odveo kod Starca za vreme njegovog zemnog života, pa i sada na Starčev celebni grob.

- Za mene je ovo veliki dar i uteha od Starca i njegove duhovne dece monaha i sveštenoslužitelja iz Kamarize. To je vidljiv znak njihove ljubavi prema nama Srbima. Ovo je treći Epitrahilj starčev u Srbiji u Valjevu, prvi je dat hramu Pokrovskom u Valjevu, drugi episkopu Milutinu prilikom posete Kamarizi i evo ovaj treći. Svestan sam značaja i da ga je Sveti čovek nosio i molitvom preko njega mnoge iscelio i mnogi su dobili porod, decu. Svestan sam i da sam nedostojan ovog dara ali se nadam da po ljubavi Božjoj i molitvama Starca Nektarija bude na korist narodu Božijem. Obavestio sam mog episkopa Milutina o daru i stavio mu na volju ovu svetinju. Kako Episkop blagoslovi u sinovskoj poslužnosti ispuniću, jer bez poslušanja episkopu nemože ni sveštenik da bude od koristi narodu – rekao nam je prota Nenad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading