RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Za vikend gori tlo pod nogama na 36 °C, u nedelju uveče Srbiju pogađa teško nevreme

Autor: Mediji, Republika

Vesti

26.07.2019

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da Srbiju tokom vikenda očekuju visoke temeperature do 36 stepeni, ali i vremenske nepogode u nedelju posle podne i tokom noći.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ/Tanjug
Foto ilustracija

U Srbiji se sutra očekuje veoma toplo i sparno vreme sa temperaturom u većini mesta od 33 do 35 stepeni, a u nedelju i do 36 stepeni.

U nedelju posle podne, uveče i tokom noći očekuje se lokalna pojava kratkotrajnih nepogoda sa obilnim pljuskovima, jakim vetrom i gradom, saopštio je RHMZ.

Nakon današnjeg vedrog i sunčanog dana u većinskom delu Srbije, od sutra nas očekuju potencijalne padavine koje će se zadržati u zemlji sve do srede potvrdio je meteorolog Đorđe Đurić iz Weather2Umbrella.

Kako nam moguće osveženje tokom vikenda može stići tek u večernjim časovima, Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature koje nas očekuju tokom naredna dva dana.

- Sutra (27.07.) veoma toplo i sparno sa temperaturom u većini mesta od 33 do 35 °C, a u nedelju (28.07.) i do 36 °C. U nedelju (28.07.) posle podne, uveče i tokom noći ka ponedeljku očekuje se lokalna pojava kratkotrajnih nepogoda sa obilnim pljuskovima, jakim vetrom i gradom - stoji u saopštenju.

Takođe, treba biti obazriv prilikom izlaganja Sunčevim zracima jer će stepen UV indeksa tokom narednih dana dostići nivo "vrlo visokog".

Nedelja pred nama

Početak naredne sedmice, biće replika vikenda koji je pred nama, s nešto nižim temperaturama.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Očekuje nas svežije i prijatnije vreme, ali će zato biti sparno. Temperatura će se u ponedeljak kretati od 26 do 30 stepeni, dok će u utorak biti viša za tek po koji stepen. Pljuskovi s grmljavinom biće mogući, ali ne u svim delovima zemlje i prestonice. Na primer, dok na Voždovcu može doći do pojave grada, na Novom Beogradu proći će bez kapi kiše. O ovakvim padavinama možemo znati tek sat u napred, pa ne možemo detaljno precizirati lokaciju u ovom trenutku - objašnjava Đurić.

Nakon kratkog predaha od tropskih temperatura, leto u Srbiju stiže opet od srede, a za početak temperatura će biti 29 stepeni.

U petak na subotu očekuje nas još jedna tropska noć.

- Tropske noći su one noći kada temperatura ne opada ispod 20 stepeni, kada je reč o Beogradu, 22 stepena - objašnjava Đurić.

Prve padavine zahvatiće Vojvodinu, a one se očekuju tokom noći, objašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

- Danas je i tokom dana oblačnije u ovom delu zemlje, ali to je zbog uticaja snažnog ciklona iz Hrvatske. Tokom noći može doći do njegovog ispoljavanja, u vidu lokalnih pljuskova s grmljavinom - ističe Đurić.

Kada je reč o ostatku Srbije, padavine se mogu očekivati tek u subotu, u večernjim časovima.

- Temperatura će se kretati od 32 do 35, a u Beogradu će biti 34 stepena. Razvoj oblačnosti zahvatiće severo - severozapadne delove Srbije, te su moguće padavine. Kada je reč o ostatku zemlje, razvoj oblačnog sistema s pljuskovima i grmljavinom rezervisan je za večernje časove - pojašnjava Đurić.

Kada je reč o poslednjem danu u nedelji, padavine će stići nešto ranije, u posle podnevnim časovima.

- Mogući su pljuskovi s grmljavinom, a negde i grada s olujnim vetrom. Temperatura će se kretati od 32 do 36, a u Beogradu do 34 stepena - ističe Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading