Zmija otrovnica prestravila Vranjance! Poskoka pronašli u dvorištu porodične kuće i to u trenutku kada su se deca igrala po travi

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

25.07.2019

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najotrovnija evropska zmija - poskok, uhvaćena je u sredu u vranjskom naselju Sobina, u dvorištu porodične kuće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otrovnicu su primetili ukućani koji su najpre ovaj slučaj prijavili komunalnoj policiji, a koja je zatim u pomoć pozvala Specijalizovanu ekipu iz Vladičinog Hana koja godinama interveniše u sličnim situacijama.

Prema rečima Vladice Stankovića, predsednika Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok", po pozivu su izašli na teren i uspeli da sklone otrovnu zmiju.

- Poskoka smo pronašli u dvorištu te porodične kuće, gde su se igrala deca. Ujedno sam iskoristio priliku da im održim kratko predavanje o tome kako da se ponašaju ukoliko nalete na otrovnu zmiju.

Stariji se plaše, pa pobegnu, a deca su često radoznala i hoće da priđu, dodirnu zmiju... te smo im objasnili da to nikako ne rade i da takav slučaj odmah prijave roditeljima - navodi Stanković za Telegraf.rs.

 

 

On napominje da je poskok najotrovnija zmija ne samo u Srbiji, već i u Evropi, a navodi i po čemu je specifičan, kako biste ga lakše prepoznali.

- Poskok ima upečatljive šare koje su u obliku romboida, mačkolike oči, kao i druge otrovnice. Otrovne zmije su inače kraće, deblje i tromije - objašnjava naš sagovornik.

Stanković navodi da tragovi ujeda zmije obično krvare, da se brzo javlјaju bol i oteklina, a da su simptomi znojenje, ubrzano disanje, opšta slabost, kao i povraćanje i gubitak svesti.

- Ako vas ujede otrovnica, kao prvu pomoć treba da primenite istiskivanje mesta ujeda do pojave sukrvice, kao kada stiskate bubuljicu. Nikako ne treba isisavati ranu. Treba uzimate što više vode, alkohol nikako. Nakon ukazane prve pomoći, osoba treba da potraži pomoć lekara. Kada je povređeni udalјen od naselјenog mesta po desetak kilometara, rana može da se podveže iznad mesta ujeda, ako su u pitanju noge ili ruke, što najčešće i jeste slučaj -savetuje Stanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading