Inicijativa za uvođenje specijalnog sistema potrage: "Amber" traži otete

Autor:

Vesti

25.07.2019

05:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se dete ne pronađe u prva tri sata nakon otmice, verovatnoća da je ubijeno je 75 odsto, izjavio je Igor Jurić, koji se zbog toga zalaže da se u Srbiju uvede specijalni sistem potrage poznat kao "Amber alert".

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Igor Jurić

On tvrdi da je u slučaju otmice njegove ćerke Tijane bilo vremena da se ona spase, kao i da su javnost i policija obavešteni na vreme, ali da je ubica izašao sa njom iz naselja i odveo je. Zbog toga smatra da je potrebno uvesti "Amber alert", dodajući da taj sistem podrazumeva alarmiranje celog društva, zatvaranje izlaza iz naselja, prekidanje programa medija sa relevantnim informacijama o nestalom detetu.

- U trenucima kada je dete oteto roditelji ne znaju šta da rade i o njima niko ne vodi računa. Danas bi sigurno znali i sudbinu Barbare Vitez da je tada postojao ovakav sistem - tvrdi Jurić.

U Srbiji godišnje nestane između 1.300 i 1.500 dece, a najveći broj njih, srećom, vrati se kućama. Sistem je dobio ime po devojčici Amber, koja je oteta 1996. godine. Jurić navodi da sistem nije skup i da su veoma dobra iskustva zemalja u kojima je uveden, kao što su Belgija, Holandija i Kanada.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading