Agencije će morati da vam vrate pare, direktiva EU štiti putnike u slučaju otkazivanja aranžmana

Autor: Tanjug

Vesti

24.07.2019

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turističke agencije u Srbiji će uskoro, kada bude usvojena nova direktiva EU o paket aranžmanu, morati u opravdanim slučajevima kao što su smrt u porodici i bolest da vrate sav novac putnicima koji su onemogućeni da koriste već uplaćeno putovanje, rečeno je Tanjugu u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Srbije (Juta).

RepublikaFoto: pixabay.com

Direktor Jute Aleksandar Seničić kaže da se očekuje da ta direktiva EU bude usvojena 2021. ili 2022. godine.

- Nova direktiva EU o paket aranžmanu EU o kojoj se trenutno raspravlja predviđa da u ekstremenim situcijama, kao što su smrtni slučajevi i bolesti, zbog čega se ne može otići na put, agencija bude obavezna da vrati 100 odsto sredstava putniku. Tako će agencije da ne bi rizikovale u okviru cene aranžnama imati uključeno tzv. osiguranje od otkaza putovanja.

Dok se ne donese nova evropska regulativa spas za putnike u tim situacijama je da uplate osiguranje od otkaza aranžmana, koje sada košta otprilike između 1,5 i tri odsto od cene aranžmana.

Kada bude usvojena nova regulativa u EU, osiguravači će vrlo ozbiljno pristupiti celoj priči i imati lekarske ordinacije za izdavanje uverenja.

- Kao na Zapadu biće propisane određeni lekari i klinike koji će biti licencirani i u ime osiguravača davati potvrde o bolesti. Verujem da ćemo vrlo brzo doći do rešenja koje će biti pre svega na zadovoljstvo putnika - naglasio je on.

Objasnio je da bi u tom slučaju putnik bio u obavezi da se javi agenciji da otkaže aranžman i onda u dogovoru sa agencijom i osiguravačem da dobije povraćaj novca, delimično od agencije, a delimično do 100 odsto od osiguravača.

Delimično, zato što Opšti uslovi poslovanja predviđaju nekakve penale za putnike u slučaju otkaza. Recimo, putnik je otkazao aranžman sedam dana pre putovanja, a po opštim uslovima agencija ima pravo da uzme 80 odsto cene aranžnama, a da 20 odsto vrati. Ako imate polisu, agencija će vratiti 20 odsto tih, a ostatak će isplatiti osiguravači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading