Nasrtljivi trgovci koji pune inbox od sada plaćaju astronomske kazne

Autor:

Vesti

23.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odzvonilo nasrtljivim trgovcima! Umesto da se uhvatite za glavu kada vam sledeći po ko zna koji put stigne SMS ili mejl da su patike, šminka, jastuci ili pribor za pecanje na popustu, a da škola stranih jezika nudi najpovoljniji kurs u gradu, trgovce koji vas bombarduju ovim porukama odmah prijavite tržišnoj inspekciji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini koje je juče usvojila Skupština Srbije predviđa se kazna od 100.000 dinara za poslodavce koji kupce, bez njihovog pristanka, zatrpavaju komercijalnim porukama ili mejlovima. Isto važi i u slučaju kada je potrošač dao svoj pristanak trgovcu, ali ga je posle povukao i više ne želi da prima reklame preko poruka.

U oba slučaja, kada sam potrošač nije jasno pristao da elektronskim putem prima iritirajuća reklamna obaveštenja ili trgovac ignoriše to što se kupac odjavio sa servisa, tržišna inspekcija će trgovcima izdavati prekršajne naloge sa fiksnim kaznama.

Inače, slanje neželjenih poruka sa aspekta potrošačkog prava smatra se nasrtljivom nepoštenom poslovnom praksom.

Tatjana Matić: Kada inspektor utvrdi da je trgovac učinio prekršaj, izriče mu nalog za plaćanje kazne

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, objasnila je za Srpski telegraf da izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini omogućavaju građanima koji dobijaju uznemiravajuće poruke ili mejlove da mogu da podnesu prijavu tržišnoj inspekciji poštom, mejlom ili telefonom.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Tatjana Matić

- Spisak telefona, mejl adresa i adresa pisarnica tržišne inspekcije širom Srbije dostupni su na sajtu resornog ministarstva uz uputstvo građanima kako da podnesu prijavu inspekciji - navela je ona i dodala:

Kako da prijavite trgovce

1. Prijava se podnosi tržišnoj inspekciji

2. Žalbu možete podneti poštom, mejlom ili telefonom

3. Brojevi telefona i adrese gde se podnose prijave proverite na sajtu Ministarstva trgovine i telekomunikacija jer se razlikuju po gradovima

- Za slanje komercijalnih poruka suprotno zakonskim odredbama predviđena je fiksna kazna u iznosu od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno u iznosu od 20.000 dinara za preduzetnika. To dalje znači da kada postupajući inspektor utvrdi da je trgovac učinio ovaj prekršaj, tom trgovcu može izreći prekršajni nalog sa obavezom da kaznu plati.

Kako kaže državna sekretarka, potrošač koji je prijavu uputio inspekciji istovremeno može uputiti i mejl/SMS trgovcu u kojem će ga obavestiti da ne želi više da prima komercijalne poruke. Takođe, potrošač treba da uputi opoziv pristanka ukoliko je u nekom prethodnom periodu, npr. prilikom onlajn naručivanja proizvoda od tog trgovca, dao pristanak da dobija komercijalne poruke, te je naknadno odlučio da više ne želi da prima poruke od tog trgovca.

Cena govora mržnje

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Đorđević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je jedna od važnih novina Zakona o elektronskoj trgovini uvođenje mehanizama za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta. Đorđević je objasnio da će vlasnici internet sajtova, ukoliko ne uklone nedopušteni sadržaj, među kojima je govor mržnje, u toku od dva radna dana, plaćati kazne. Pravna lica mogu da očekuju novčane kazne od 100.000 dinara do 1,5 miliona dinara, a preduzetnici od 10.000 do 300.000 dinara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading