Blamaža javnog servisa: RTS obeležio sletanje na Mars umesto na Mesec

Autor:

Vesti

21.07.2019

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

20. jula NASA je obeležila pedesetogodišnjicu sletanja na mesec. 1969. godine, lunarni modul Orao sa Apola 11 sleteo je u svemirsku stanicu Tranquility (Spokoj). Nekoliko sati kasnije, u 21:56 sati po centralnom vremenu, Nil Armstrong je ispisao istoriju kao prvi čovek koji je hodao na Mesecu uz čuvene reči - Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovelanstvo. - Ali izgleda da za javni servis ove istorijske činjenice ne važe.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Blamaža ili predviđanje budućnosti?

U Jutarnjem programu RTS tokom najave priloga koji će gledaoci moći da pogledaju najavljeno je i obeležavanje "pola veka od sletanja na Mars". Koliko vidimo iz priložene fotografije, jasno se može odrediti da ova vest ne dolazi iz daleke budućnosti, te da je u pitanju očigledna greška. Slučajna, namerna, posledica neinformisanosti ili neznanja, ova greška svakako predstavlja blamažu javnog servisa.

Ipak, ako malo bolje sagledamo situaciju sa javnim servisom, ovakva vrsta ispada postaje gotovo standard na njihovom programu. Da i mi cenjeni čitatelji ne bi smo došli u zabludu i informisali se preko RTS, trebalo bi da se podsetimo sledećih činjenica:

Apolo 11 bila je prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mesečevu površinu, peta misija u okviru Apolo programa sa ljudskom posadom i treća sa ljudskom posadom koja je letela prema Mesecu. Apolo 11 je lansiran 16. jula 1969. sa tročlanom posadom koju su činili Nil Armstrong, Edvin (Baz) Oldrin i Majkl Kolins. Dana 21. jula 1969, u 2:56 po univerzalnom vremenu, Nil Armstrong je postao prvi čovek koji je zakoračio na Mesec, a ubrzo mu se pridružio i Edvin (Baz) Oldrin. Za to vreme, Majkl Kolins je bio u komandnom modulu, u orbiti oko Meseca.

Prva rečenica koju je Nil Armstrong izgovorio na površini Meseca glasila je: Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo.

Javni servis može, a i ne mora, da nam uputi reči zahvalnosti zbog ove edukacije iz oblasti astronomije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading