(VIDEO) NE PROPUSTITE! Pogledajte spot koji su Turci snimili o beloglavom supu Dobrili i Uvcu

Autor: Tanjug

Vesti

18.07.2019

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priča o Dobrili, beloglavom supu iz Srbije, koja je zimus zalutala na jug Turske, gde je pronađena iznemogla i promrzla, a onda 12. aprila specijalnim letom turske kompanije "Turkiš Erlajns" vraćena u Srbiju, dokumentovana je u kratkom video spotu te kompanije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Turkish Airlines
Zaštićena vrsta: Beloglavi sup Dobrila

Turska nacionalna avio-kompanija je premijerno na svom YouTube kanalu emitovala video "Dobrila - izbeglički sup", u kojem je prikazano kako je ptica iz Turske prevezena avionom "A330-200F" do Beograda.

U videu turske avio-kompanije, uz Dobrilu, reklamu je dobilo i njeno stanište, Specijalni rezervat "Uvac", gde se vidi njegova priroda i jato beloglavih supova.


Da je Dobrila privukla veliku pažnu javnosti, potvrdilo je prisustvo velikog broja domaćih i stranih medija koji su je u aprilu dočekali na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", a ona je iz aviona izneta u transporteru, koji se takođe vidi u videu turske avio-komapnije.

Naime, u decembru prošle godine Dobrila je pronađena bez snage na jugu Turske, 1.600 kilometara od svog staništa, i bila je smeštena u bazi u mestu Dijarbakiru, gde se oporavljala.


U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske kako bi se obezbedile sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Turska avio kompanija "Turkiš Erlajns" je obezbedila besplatan prevoz beloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading