Za bahate susede nema mnogo rešenja: Ili trpite ili tužite komšije iz pakla

Vesti

08.09.2017

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana M. godinama je bila bitku sa komšinicom iz stana iznad koja nije htela da popravi kvar na cevima zbog kog je voda uništavala Anin plafon. Iako je pomoć potražila na milion adresa, problem je uspela da reši tek kada je komšinica umrla.

RepublikaFoto: pixabay.com
Za "nezgodne" komšije, čini se, nema rešenja

Obraćala se komunalnoj policiji, "Gradskom stambenom", "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji" i opštini, ali se ispostavilo da kvar u komšijinom stanu, iako šteti drugim stanarima, nije u nadležnosti nijednog komunalnog preduzeća.

INATE SE

- Život mi se pretvorio u pakao. Komšinica je odbijala da dovede majstore, a kada sam predložila da to ja uradim, nije htela da nas pusti u stan. Upravnici zgrada su mi objasnili da po novom zakonu ni oni ne mogu da ulaze u tuđe stanove zbog kvarova, već samo ako postoji sumnja da je stanaru ugrožen život - kaže ona.

U "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji" kažu da ih ljudi često zovu tim povodom, ali da oni ne mogu ništa da urade jer su u njihovoj nadležnosti samo spoljašnje instalacije, a u "Gradskom stambenom" su naveli da su nadležni samo za kvarove na centralnim instalacijama.

REŠENJE NA SUDU

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, kaže da je ovakve probleme moguće jedino rešiti na sudu, ali i da se kvar može otkloniti i pre okončanja postupka.

- Stranka može zatražiti privremenu meru za otklanjanje štete i pre nego što se postupak na sudu završi. Ipak, pre nego što podnesu tužbu za naknadu štete osnovnom sudu, građani treba da obaveste komunalnu inspekciju, koja će utvrditi da postoji šteta. Tako će građani dobiti osnov za pokretanje tužbe - objašnjava Marinović.

ALTERNATIVA

Zanimljivo je da su se pojedini građani dosetili i alternativnog rešenja pozivajući se na Zakon o obligacionim odnosima. Po tom zakonu, osoba ima pravo na samopomoć, odnosno da otkloni ne samo onu štetu koja je nastala nego i da je spreči. Prema ovom propisu, građani su ulazili u komšijin stan u prisustvu dva svedoka, majstora i policije. Drugi način za rešavanje problema je podnošenje tužbe.

KAZNE ZA BUKU DO POLA MILIONA

Svako ko živi u gradu u stambenoj zgradi barem je jednom došao u situaciju da ga iz popodnevne dremke ili jutarnjeg sna trgne razorni zvuk bušilice. U trošnim stambenim zgradama često se izvode različiti radovi, što proizvodi veliku buku, koja smeta stanarima. Inače, u vreme od 13 do 17 časova i od 22 do 6 časova, bez obzira na to da li je u pitanju radni dan, praznik ili vikend, stanari se moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora). Ukoliko se radovi izvode tokom zabranjenog perioda, novčana kazna se kreće u rasponu od 5.000 do 500.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading