Firma bliska Trampu radi put u Srbiji

Autor:

Vesti

15.07.2019

05:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan dokaz da je Srbija stabilna zemlja i da naša ekonomija ide uzlaznom putanjom. Najava da bi posle nemačkog "Lidla" i francuskog "Vansija" i jedna američka građevinska megakorporacija "Behtel" mogla da uđe u posao u Srbiji i gradi Moravski koridor (auto-put između Pojata i Preljine) znak je da je Srbija ekonomski i politički stabilna i da će tako i ostati, ocenjuju stručnjaci.

RepublikaFoto: AP/Matt Rourke
Donald Tramp

Ekonomisti su, naime, saglasni da giganti takvog renomea ne rizikuju dolazeći u nestabilna područja, što sugeriše da je Srbija postala atraktivno područje za dolazak svetskih kompanija.

Američka kompanija sa graditeljskom tradicijom dužom od veka pokazala je zainteresovanost da baš ona bude angažovana na ovom projektu. U oktobru je potpisan memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Moravskog koridora", a konačnu odluku o strateškom partneru doneće Vlada. Komentarišući mogući dolazak "Behtela", ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navodi da je cilj bio da taj za Srbiju veoma važan projekat rade najbolje kompanije u svetu.

25 milijardi dolara prihod "Behtela" prošle godine

- Mi smo kao Vlada jasno rekli da taj projekat želimo da rade najbolje kompanije na svetu jer su to tri projekta u jednom - izgradnja auto-puta, uređenje vodotokova i izgradnja telekomunikacione infrastrukture. "Moravski koridor" je za Srbiju strateški važan projekat jer će, pre svega, povezati Srbiju iznutra i uvezati dva koridora, Koridor 10 i Koridor 11 - naglasila je Mihajlovićeva.

Ekonomista Miladin Kovačević napominje da dolazak svake takve ozbiljne kompanije sa sobom nosi poruku o zemlji u koju dolazi, a naročito ako je to veliki posao kakav je izgradnja Moravskog koridora.

Anđelković: To je kompanija povezana s vrhom američke administracije, oni rade samo tamo gde je situacija stabilna

- To znači da smo sigurni u svakom smislu, pa i po tu buduću firmu, da imamo rešena unutrašnja pitanja, zagarantovano finansiranje. S druge strane, dolazak takve kompanije može da znači i dobar ekonomski eho za nas - dodaje Kovačević.

On podseća da je francuski "Vansi" preuzeo aerodrom na čak 25 godina, što je takođe dokaz da strane kompanije ovde računaju na dugoročno stabilno okruženje.

55 hiljada zaposlenih imaju širom sveta

Srbija bi mogla da ima ne samo ekonomske već i političke koristi od dolaska "Behtela", smatra analitičar Dragomir Anđelković. - "Behtel" je kompanija koja je povezana sa vrhom američke administracije i kada oni negde dolaze, to je znak da ta zemlja ima pozitivno svetlo za investicije i da tu zemlju SAD smatraju bliskom. Njihov dolazak znači da Amerika počinje ozbiljno da otopljava odnos prema nama, što je za nas pozitivna vest i kada je reč o ekonomiji, ali moguće i o kosovskom pitanju - dodaje Anđelković.

Bliski Trampovoj struji

"Behtel" je američka kompanija, lider u građevinarstvu u SAD u poslednjih 120 godina. Sedište im je u San Francisku, a regionalne kancelarije ima širom sveta. Deo kompanije koji se bavi infrastrukturom završio je projekte na brzim prugama u Engleskoj, metro u Londonu i Atini, puteve u Hrvatskoj, a u kompaniji su radila dva bivša direktora CIA, bivši državni sekretar i ministar odbrane SAD. Decenijama su bliski Republikanskoj partiji, kojoj pripada i Donald Tramp.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading