Grom može i do 50 puta da udari na jedno mesto, a OVO je znak da ste u blizini smrtonosnog bljeska!

Autor:

Vesti

13.07.2019

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grom može i do 50 puta da udari na jedno mesto, istom putanjom i to samo u deliću sekunde. Ako preživimo ovaj udar, teško da ćemo osetiti više od jednog praska i jednog bljeska - zbog naših ograničenih čula.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RISTIĆ
Foto: Ilustracija

Ipak, kada posmatramo munje u daljini, možemo primetiti da se one najpre lagano granaju, a da onaj najjači snop bljesne nekad i dva puta po potpuno istoj putanji. Oko 40 odsto gromova, zapravo, ima više udara, a najčešće dva do tri.

Putanja groma jasno je definisana zakonima prirode, ali potpuno nedokučiva za ljudski um. Ni fizika nam nije potpuno otkrila tajnu ove u isto vreme strašne i očaravajuće pojave, ali neki detalji svakako mogu da nam pomognu da racionalizujemo strah i da, možda, više uživamo u munjama kada ih posmatramo iz sigurne zone.

Svojim čulima možemo da osetimo dolazak grmljavinskih oblaka, još pre nego što krene da "puca".

Znak opasnosti koji vam se može ukazati na višim planinama je, na primer, podizanje kose. Po pravilu, trebalo bi da čučnete, pokrijete uši rukama, što manje dodirujete tlo... Ali, ni ovo naelektrisanje nije znak da će grom da udari baš u vas.

GROM MOŽE DA UDARA I "NA GORE"

Sa nekog zašiljenog vrha na zemlji taj strimer može da ide i preko metra uvis, pa čak i da postane "uzlazni lider" i tada se stiče utisak da grom "udara" od zemlje naviše.

U suštini uzlazni i silazni lideri mogu da se spoje u "povezani lider".

Vremenom su ljudi shvatli da mogu da se malo više poigraju sa prirodom, pa da naprave "mamac" odnosno da gromobran ne bude samo mesto udara, već i izvor koji će da jonizuje vazduh i tako pravi put u vazduhu za eventualni udar groma.

RepublikaFoto: pixabay.com

To su najpre bili radioaktivni gromobrani, koji su sada zabranjeni, pa se koriste elektronske varijante tzv. gromobrana sa ranim startovanjem.

Važna je i unutrašnja gromobranska zaštita, jer se usled jakog udara groma može indukovati struja u okolini ili se, pak, preko električnih instalacija u kući udar preneti i na uređaje.

Ako želite da budete sigurni da će vas gromobran zaštititi, potrebno je da jednom godišnje proverite i njegovo uzemljenje.

Na većim visinama se na zašiljenim predmetima i na visokim objektima električno pražnjenje dešava i bez pojave munje. To je tzv. tačkasto pražnjenje i može da se vidi golim okom kao svetlost, korona.

Ako, na primer, letite avionom dok je napolju nevreme, nemojte da se uplašite ako ovu pojavu uočite na vrhu krila aviona. Može da se vidi, recimo, i na dalekovodima.

Može da bude i dramatičnije, pa da izgleda kao gomila malih udara groma koji "varniče" iz naelektrisanog predmeta, na primer aviona. Za pilote, sasvim uobičajena pojava i često snimljena kamerama.

Od davnina je poznato da su se na jarbolima brodova u toku oluje stvarale takve svetleće tačke i one su nazvane "vatrom svetog Elma".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading