Budućnost nam je svetla: Naši srednjoškolci pokidali fiziku i osvoji bronzu na međunarodnom takmičenju

Autor: Kurir, Republika

Vesti

13.07.2019

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na svetskom takmičenju iz fizike održanom od 6. do 13. jula u Poljskoj tim srednjoškolaca iz Srbije osvojio je bronzanu medalju.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Naši srednjoškolci na takmičenju

Sa takmičenja pod nazivom "Međunarodni turnir mladih fizičara" koje postoji preko 30 godina, tim naših gimnazijalaca se vratio po prvi put sa medaljama.

Naši mladi fizičari (Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Gaja Brakus, učenica Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije "Vuk Karadžić" iz Trstenika) mesecima su pripremali zanimljive naučne eksperimente kroz koje su tražili odgovore na pitanja kao što su: koliko u nekoj tkanini ima niti, kako nastaju karakteristični zvučni efekti u naučno-fantastičnim filmovima, ili kako naterati mehuriće u čaši kisele vode da se kreću nadole, objavila je Kaleidoskop media.

- Radi se o timskom takmičenju koje podstiče istraživački duh učenika, kritičko razmišljanje, ali jača i njihove debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od njih mora da reši, eksperimentalno i teorijski, i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju - rekli su Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, nacionalni koordinatori ovog takmičenja i članovi stručnog žirija.

- Ponosni smo na znanje koje je naša ekipa pokazala na ovom takmičenju, jer je ostvarila bolji plasman od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije i 17 drugih timova - dodale su dr Jelena Pajović i Ana Vranić, rukovoditeljke našeg bronzanog tima.

 

 

Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom Petnica, kao i velikim brojem naučnika i nastavnika. Pripreme i učešće na ovom takmičenju ne bi bili mogući bez podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Novi ciklus takmičenja počinje 1. avgusta kada će biti objavljeni novi istraživački zadaci na sajtu takmičenja iz fizike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading