Put kroz Srbiju za Grčku košta 2.127 dinara: Ovo su nove cene putarina! Od 15. jula spremite više novca!

Autor: Kurir

Vesti

09.07.2019

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani koji nakon 15. jula budu krenuli u Grčku, Bugarsku ili Hrvatsku na more moraće da izdvoje malo više novca za putarine, jer je Skupština Srbije juče usvojila izmene Zakona o korišćenju javnih dobara, kojima se cena putarina u našoj zemlji povećava za 12 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Tako će oni koji budu krenuli na letovanje u Grčku iz Beograda do Preševa sada platiti 1.500 dinara, umesto nekadašnjih 1.340, dok će vozači koji se upute ka Bugarskoj za korišćenje auto-puta do Dimitrovgrada spremiti oko 120 dinara više nego ranije, jer će putarina sa 990 dinara poskupeti na 1.108 dinara.

Korišćenje auto-puta od Beograda do Novog Sada sada će koštati 235 dinara umesto dosadašnjih 210. Za deonicu od Beograda do Subotice vozači automobila će platiti 627 dinara, umesto 560, a od Beograda do Niša putarina će biti skoro 900 dinara, umesto trenutnih 800. Oni koji pak kreću prema Hrvatskoj granici, moraće da izdvoje 394, umesto 370 dinara. Ako neko želi da prođe Srbiju od severa do juga, odnosno od Subotice do Preševa, to će sada morati da plati 2.128 dinara, umesto 1.900.

12 odsto je povećana putarina na srpskim putevima

Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega se u JP "Putevi Srbije" napraviti cenovnik koji treba da usvoji nadzorni odbor tog preduzeća. U ovom preduzeću za medije je rečeno da će taj cenovnik prvo morati da potvrdi Vlada, ali nisu mogli da preciziraju kada će tačno više cene putarina početi da se primenjuju. Iznosi putarina u Srbiji će biti povećani za oko 12 odsto, pošto će cene za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura

15. jula stupaju na snagu nove cene putarina

Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje s direktivom Evropske unije, koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje auto-puteva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading