Čudo na Vidovdan u ovčanskoj svetinji: Proplakala Sveta Petka

Autor: Dragana PETROVIĆ

Vesti

04.07.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proplakala ikona Svete Petke na Vidovdan! Čudo koje je šokiralo vernike dogodilo se u Crkvi Svete Petke na Ovčanskom putu u beogradskom naselju na levoj obali Dunava. Nesvakidašnji prizor kako ikona "plače" zabeležen je kamerom mobilnog telefona, a snimak je odmah zapalio društvene mreže.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Hadži Tijana Stamenović

"BOŽJI ZNAK"

- Svi mi koji smo bili u hramu videli smo da je u jednom trenutku ikona Svete Petke zasijala tavorskom svetlošću i odmah počela da obilno mirotoči. Miro se slivalo niz ikonu, a miomiris je ispunio sveti hram. Neka se njena ljubav i milost izlije na sve koji budu dolazili i njoj se molili. Slava bogu za sve - piše u zvaničnoj objavi Crkve Svete Petke na Ovčanskom putu ka Borči.

I odmah pošto je snimak objavljen, vernici su pohrlili u ovu crkvu, a čudo se, podsetimo, dogodilo samo pet dana posle katastrofalnih poplava koje su pogodile naselja na levoj obali Dunava.

- Došla sam sa Kanarevog brda u Ovču samo da vidim ovo čudo. Vernica sam, a Svetu Petku posebno poštujem jer je moja krsna slava. Nemam reči, emocije su me savladale, a oči su mi pune suza - uzbuđeno je ispričala jedna naša sugrađanka.

Foto: Srpski telegraf
Na ovoj ikoni su se pojavile suze

Ovo je, inače, drugo božje čudo koje se dogodilo za samo mesec dana u Beogradu. Pre toga, na dan beogradske slave Spasovdan 30. maja, u vreme litije prestoničkim ulicama mirotočila je ikona Svetog despota Stefana Lazarevića.

Suze svetaca smatraju se božjim znakom i predskazanjem.

VERNICA: Došla sam sa Kanarevog brda u Ovču samo da vidim ovo čudo. Sv. Petku posebno poštujem jer je moja krsna slava

Mirotočenje ikona, pa čak i krvotočenje, zabeleženo je više puta u srpskim svetinjama i u narodu se ova pojava najčešće smatra lošim predznakom i znakom "odozgo", mada sveštenici tvrde da i ne mora da bude tako. Veruje se da se miro javlja onda kada je svetac, koji je uvek prisutan, zadovoljan i pokušava da ukaže na svoju dobru volju.

Foto: Srpski telegraf
Crkva Svete Petke

Naučnici ovaj neobični fenomen tretiraju kao fizičku pojavu koja nastaje zbog kondenzacije vlage, ali niko još nije objasnio zašto ikone mirotoče baš iz očiju.

DOLAZE I NA KALEMEGDAN

Posle priče o mirotočenju ikone Sv. Petke, mnogi vernici su došli i u njenu crkvu na Kalemegdanu da se pomole svetiteljki koja se smatra zaštitnicom žena.

- I mi smo danas došle u crkvu zbog snimka koji smo videle. Ispod je pisalo da je u pitanju hram Svete Petke na Kalemegdanu, ali smo ovde saznale da nije ova crkva. Ali, ne mari - rekla je Hadži Tijana Stamenović, koja je na Kalemegdan došla sa drugaricom.

Zaštitnica žena

Sveta Petka ili Paraskeva rođena je polovinom desetog veka na obali Mramornog mora u Trakiji. Poticala je iz imućne i pobožne porodice, a zamonašila se u crkvi Svete Sofije u Carigradu i dobila ime Paraskeva. SPC slavi Svetu Petku 27. oktobra. Njene mošti čuvaju se u rumunskom gradu Jaši, u koji tokom cele godine dolaze vernici na poklonjenje. U crkvi na Kalemegdanu postoji izvor vode za koji se veruje da je lekovit i da pomaže bolesnima.

Kada su sve ikone plakale

2019. na Spasovdan 30. maja u Beogradu je zamirotočila ikona Sv. despota Stefana Lazarevića tokom litije 2018. proplakala ikona Arhanđela Mihaila u pravoslavnom manastiru Krka, nedaleko od Kistanja u Hrvatskoj
2016. u Crkvi Sv. Arhanđela Mihaila u Trubarevu, nedaleko od Skoplja, "proplakala" ikona Presvete Bogorodice 2003. u septembru tri dana tekle su suze iz očiju Isusa Hrista u kragujevačkoj Crkvi Svetog Save

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading