NOVE TEHNOLOGIJE NA "DEDINJU": Srčana aritmija se otkriva 10 puta brže!

Autor: novosti.rs

Vesti

03.07.2019

07:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija tehnologija koja se koristi tokom operacije srčanih aritmija, od utorka se primenjuje na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje". Prvi pacijent operisan je uz pomoć savremenih mašina, koje daju jasnu i preciznu sliku lokaliteta poremećaja, identifikuju srčanu aritmiju i skraćuju postupak operacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prof dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kaže da je ovo prva operacija ove vrste u regionu, kao i da je obavljena zahvaljujući donaciji vrednoj 20 miliona dinara.

- Na ovom institutu, godišnje se obavi oko 1.000 elektroprocedura - kaže prof. dr Bojić.

- Zahvaljujući najnovijim tehnologijama, od sada će ovakve intervencije biti obavljane još brže i efikasnije, dok će liste čekanja biti smanjene - dodao je on.

Dr Velibor Ristić, kardiolog, specijalista elektrofiziologije i član tima koji je izveo operaciju, kaže da je novi sistem 10 puta brži i ima 20 odsto veću rezoluciju.

- Moćno dijagnostičko sredstvo prikazuje 3D sliku i talase, uz pomoć kojih se otkriva tačno mesto na kojem nastaje problem aritmija. Zahvaljujući boljem uvidu i prepoznavanju sitnih promena na srcu, mnogo je lakše ukloniti problematično tkivo. Na taj način, smanjuje se mogućnost ponovne pojave bolesti - kaže dr Ristić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading