PAŽNJA! U ovih 8 gradova ima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila, među njima je i Beograd!

Autor: novosti.rs

Vesti

02.07.2019

13:02 >> 13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su do sada u osam gradova u Srbiji, a za sada nema obolelih od groznice Zapadnog Nila.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience
Foto: Ilustracija

Komarci zaraženi virusom su registrovani u Beogradu, Šapcu, Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Velikom Gradištu, Somboru i Sremskoj Mitrovici.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu radi nadzor i ispitivanje komaraca, a tokom juna rađeno je uzorkovanje na teritoriji 17 beogradskih opština, Nišu, Ssapcu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Subotici, Somboru, Požarevcu i Velikom Gradištu.

RepublikaFoto: Youtube/Deep Look
Foto: Ilustracija

- Primenom PCR testa utvrđeno je prisustvo genoma virusa groznice Zapadnog Nila u tri uzorka iz Beograda, po dva uzorka iz Šapca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada i u po jednom uzorku iz Velikog Gradišta, Sombora i Sremske Mitrovice - rečeno je Tanjugu u Zavodu za biocide.

Za zaprašivanje komaraca nadležne su lokalne samouprave, a u Beogradu suzbijanje radi Zavod za biocide.

Oni kažu da se obavili zaprašivanje komaraca na svim lokacijama gde je otkriven virus Zapadnog Nila.

Rezervoar zaraze su ptice, uglavnom gavrani i čavke. Simptomi bolesti javljaju se tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Kod oko 80 odsto inficiranih osoba ovo oboljenje protiče bez simptoma. Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja. Kod malog broja obolelih javljaju se teške komplikacije kao što su upala moždanica i upala mozga.

U Institutu "Batut" kažu za Tanjug da nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila među ljudima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading