Virus zapadnog Nila se pojavio u 3 grada u Srbiji

Autor: Republika

Vesti

01.07.2019

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Pančevu, Subotici i Somboru otkriveni su komarci koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila, a prema rečima epidemiologa, radi se nadzor i nad drugim bolestima čija pojava na našoj teritoriji je moguća, a prenosi je nova, agresivna vrsta komarca.

RepublikaFoto: Wikipedia
Foto: Ilustracija

U Zavodu za javno zdravlje u Subotici, na Odleljenju epidemiologije, potvrđuju ovu informaciju za „Blic“ i objašnjavaju da je Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda postavio klopke širom Srbije, pa tako i u Subotici na pet lokacija.

Epidemiolog dr Nebojša Bohucki kaže da su na dve lokacije, u centru grada i na Paliću, nađeni komarci koji su zaraženi grznicom Zapadnog Nila.

- To su specijalne klopke koje privlače veliki broj komaraca, bude i po nekoliko stotina. U tom miksu svih komaraca, tako da to nazovem, traži se genetski materijal, i prisustvo groznice Zapadnog Nila u Subotici je utvrđeno u trećoj nedelji juna – kaže za "Blic“ dr Nebojša Bohucki i naglašava da je značajno objasniti da Zavod za biocide i medicinku ekologiju radi nadzor i nad drugim bolestima koje je moguće da se pojave, ali ih nema i građani ne treba da strahuju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading