EKSTREMNA PAŽNJA NA EKSTREMNIM VRUĆINAMA: Na ove stvari morate da obratite pažnju! Roditelji, deca nikako ne smeju da ostanu OVDE!

Autor: Republika

Vesti

01.07.2019

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog ekstremno visokih temperatura koje su za danas i sutra najvljene u Srbiji, treba posebno obratiti pažnju na unos tečnosti, ishranu, oblačenje, kretanje po gradu, a svakako da su najviše ugrožene kategorije hronični bolesnici i deca. Kada je reč o najmlađima na jednu stvar se mora posebno obratiti pažnja!

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ/e-stock/M. RAFAILOVIĆ/Tanjug/pixabay.com/Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Pre svega, zbog ekstremno visoke temperature vazduha preporučeno je da se što manje vremena provodi na otvorenom, posebno u najtoplijem delu dana od 10 do 17 časova.

Takođe, na snazi je i upozorenje da bi velika vrućina mogla uticati na većinu populacije, te se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbegavanje teških fizičkih radova, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti. Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem.

 

 

Prilikom izlaska iz kuće preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera.

Preporučuju se i manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korištenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočala.

Posebno je važno da roditelji u ovom periodu zaštite decu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mera za zaštitu od visoke temperature!

Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je da će se maksimalna temperatura danas i sutra kretati i do 39 stepeni. Kako stoji na sajtu Zavoda, već od srede će temperature biti niže i podnošljivije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading