Bežite od telefona dok je na punjaču! Od ovolikog zračenja počećemo da sijamo u mraku, zaštitite se OVAKO!

Autor:

Vesti

01.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mreža mobilne telefonije je toliko raširena da je nemoguće potpuno se zaštititi od njenog štetnog uticaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gotovo da ne postoji mesto u Srbiji u kome nema bar jedan predajnik, a sa dolaskom novih mreža, broj antena će se utrostručiti, pa samim tim i zračenje, upozoravaju stručnjaci.

Prema podacima RATEL iz 2017, od kada je mobilna telefonija znatno uznapredovala, u Srbiji su postojale 17.102 bazne stanice.

Doktor Momir Dunjić, predsednik Udruženja integrativne medicine Srbije, kaže da smo svi svakog dana i na svakom mestu izloženi uticaju vaj-faj mreže, te da niko nije zaštićen, a najnovije studije su pokazale da je ta tehnologija jedan od glavnih uzročnika za nastanak autizma, i to još u stomaku majke. 

Glavobolja, alergije

- Mi smo 24 časa pod uticajem vaj-faja, a posebno je to problem u zgradama, gde ste istovremeno izloženi dejstvu 10-15 antena. Blaže posledice koje se javljaju zbog toga su glavobolja, slaba koncentracija, hroničan umor, alergijske reakcije... Takođe, pokazalo se i da ova tehnologija blokira određene enzime za varenje, odnosno centre u mozgu koji kontrolišu pankreas, pa se razvijaju i mnogo ozbiljnije kliničke slike - objašnjava Dunjić. 

Pet načina kako da se zaštitite

1. Telefon nosite u torbi, nikako u džepu
2. Držite ga na metar i po od sebe
3. Noću ga držite van sobe, a tako ga i punite 
4. Razgovarajte preko spikerfona 
5. Svako veče uzimajte suplement melatonin 

On ističe i da je zračenje najveće noću jer je neonizujuće i smanjuje produkciju maletonina. 

- A kada nemamo dovoljno melatonina, to stvara uslove za nastanak kancera u organizmu. Naime, melatonin je u direktnoj vezi sa timusom, glavnom žlezdom za imunitet, i važno je da imamo što manje zračenja tokom noći. Zbog toga mobilni telefon tokom noći držite što dalje od sebe, najbolje van sobe - savetuje dr Dunjić.

Na punjaču najgore

On preporučuje i da uređaj nikako ne punite u svojoj blizini, posebno ne pored glave, jer je i tada koncentracija zračenja velika.

- Telefon nikada ne nosite u džepu, već u torbi, a kada ste kod kuće ili na poslu, neka bude minimum na metar i po od vas. Zabluda je i da ste zaštićeni ako pričate preko slušalice, najbolje je razgovarati preko spikerfona na pomenutoj udaljenosti - napominje doktor. 

Kada je reč o ishrani, on kaže da ne postoji posebne zaštita, ali da bi svako veče pred spavanje trebalo uzimati suplement melatonin. 

- On smanjuje biološki efekat vaj-faja na organizam, a budući da nam ga zračenje uništava, moramo na neki način da ga nadoknadimo - zaključuje Dunjić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading