Peta parada "Ponos Srbije", početak u 11 časova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.06.2019

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu će danas biti održana peta parada "Ponos Srbije" pod sloganom "Borba još uvek traje - pridruži se!", sa početkom u 11 časova u Pionirskom parku, nakon čega će učesnici parade prošetati ulicama srpske prestonice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Gej-lezbejski info centar je saopštio da se parada održava povodom obeležavanja 50 godina od Stounvolske pobune, kada se 1969. godine LGBT zajednica u Njujorku pobunila protiv policijske torture.

U ranije izdatom saopštenju se navodi da će LGBTI osobe i njihovi prijatelji na paradi u centru Beograda prošetati slobodno ulicama grada, insistirajući na hitnom pravnom regulisanju istopolnih partnerstava, sistemskoj depatologizaciji trans identiteta i povećanju dostupnosti hormonske terapije, senzibilizaciji zaposlenih u javnim institucijama za rad sa LGBTI osobama i povećanju budžetskih davanja za rad LGBTI organizacija civilnog društva. Mediji prenose da ove godine organizatori skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju osobe koje žive sa autizmom.


"Imajući u vidu da LGBT pokret ne stoji sam, već da delimo probleme i s drugim grupama koje se prepoznaju kao manjinske i koje se suočavaju s mnogobrojnim problemima, Ponosu Srbije su se prethodnih godina pridruživali i šetnju podržali: romska zajednica, žene sa iskustvom partnerskog i nasilja u porodici, osobe sa invaliditetom i osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om. Ove godine skrećemo pažnju na probleme s kojima se suočavaju osobe koje žive sa autizmom, kao i njihove porodice, tako da će Prajd šetnju, između ostalog, otvoriti i jedan od roditelja čije dete živi sa autizmom", navodi se u saopštenju Gej-lezbejskog info centra.

Mediji navode da su učešće najavili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i pevačica Goca Tržan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading