Ponoviće se toplotni talas iz 2003. godine? Od vrućine pomrlo 70.000, meteorolozi upozoravaju - isti ubica stiže sledeće nedelje

Autor:

Vesti

28.06.2019

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vodeći evropski klimatolozi i meteorolozi upozoravaju da će "potencijalno istorijski smrtonosni toplotni talas roštiljati Evropu".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Silvia Laplana, veoma popularni metereolog u Španiji, na svom Tviteru napisala je da "pakao dolazi".

Ovaj svoj tvit ilustrovala je mapom Španije gde se predviđa temperatura od 40 stepeni u narednih nedelju dana.

Stefan Rahmstorf, glavni klimatolog i profesor fizike na Univerzitetu u Potsdamu, objavio je na Tviteru šokantnu informaciju.

 

 

- Toplotni talasi su ubice. Godine 2003. evropski totplotni talas uzrokovao je smrt 70.000 ljudi... Prošlogodišnje vruće leto u Nemačkoj procenjuje se da je uzrokovao najmanje 1.000 preuranjenih smrti - napisao je.

Objasnio je da se ovakvi toplotni talasi sve češće pojavljuju zato što su klimatske promene oslabile vodene struje u visokim slojevima atmosfere, zbog čega se događa, kao sad, da se vazduh iz Sahare usisa iznad Evrope i onda tu naprosto stoji. I prži. I ubija ljude, životinje, prirodu...

On je naveo i to da naredne nedelje u Evropi možemo očekivati novi rekordni toplotni talas, i to poput onog iz 2003. koji je bio najgori u poslednjih najmanje 500 godina. Verovatno i dosta duže. Uopšte, leto 2003. klimatolozi, meteorolozi, medicinske hitne službe i osiguravajuće kompanije pamte po 15.000 umrlih samo u Francuskoj.

 

 

Uglavnom je bila reč o starijim ljudima i o hronično bolesnima, koji bi čak i donekle iznadprosečno leto uspeli da prežive. Ali onakvo leto, međutim, nisu preživeli. Reportaže, vesti i agencijske fotografije i snimci iz Francuske od pre 16 godina ovekovečile su scene vozila hitne pomoći, traženja spasa po gradovima u fontanama, umiranja čak i mladih. Zapravo, slične scene mogle su se videti širom Evrope.

Pa ako se dogodi da u o letu 2003. i 70.000 mrtvih od toplotnog talasa, govore ljudi poput Rahmstorfa i mnogih drugih, jasno je da bi se lako moglo dogoditi nešto jako loše i ovog leta.

 

 

 

Mika Rantanen, meteorolog iz Finske, na Tviteru je kompjuterski grafikon nacionalne meteorološke organizacije. Objavio je podatke koje je opisao kao "rekord svih vremena (ili najmanje u poslednjih 41 godinu)", i kao "totalno nezabeležene za jun".

Francuski meteorolog Žilom Voznica otvoreno je najavio mogućnost da se u toj zemlji sruši rekordna temperatura svih vremena od 45 stepeni.

Profesor Rahmstorf naveo je u svojim objavama poslednjih dana da su najtoplija leta od 1500. godine, osim onog užasnog iz 2003., bila još i prošle godine, 2016., 2010. i 2002. A sve to u svetu koji se do danas zagrejao za tek nešto više od 1 stepen od proseka.

Najnoviji pokazatelji svetskih klimatologa, klimatoloških centara i UN-ovog IPCC-a upozoravaju da je svet na putu da, zbog zagađenja atmosfere ugljen-dioksida iz nafte, uglja i zemnog gasa do 2100. godine dosegne najmanje 3 stepena.

 

 

 

Rahmstorf opisuje takav svet rečima da bi "dve trećine sveta u razvoju zbog toga svake godine imale rekordne vrućine na kraju 21. veka".

- Potencijalno istorijski i smrtonosni ranoletnji toplotni talas roštiljaće Evropu, s vrhuncem sredinom nedelje - preneo je na svom službenom Tviteru Institut za klimu u Potsdamu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading