U selu Sakule čak 38 gnezda sa ptićima roda

Autor: srbijadanas.com

Vesti

27.06.2019

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Selo Sakule u opštini Opovo poznato je po rodama koje svake godine dođu i, kako kažu meštani, svaka zna gde joj je gnezdo. Svi im se raduju, jer ih i dalje smatraju simbolom sreće, plodnosti i blagostanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Kišno proleće veoma je pogodovalo rodama jer u sušnom periodu one imaju manje hrane, a sad u rekama, barama i ribnjacima imaju raznih gmizavaca i insekata u izobilju.

U Sakulama su rode trenutno naselile 38 gnezda u kojima gaje svoje ptiće. Svi im se raduju, jer su to lepe monogamne ptice koje ostaju celog života zajedno i smatra se da donose sreću.

– Jedno smo od najvažnijih vlažnih staništa ornito faune u Srbiji gde imamo preko 225 vrsta ptica. Potamišje je poznato kao dolina sa najširom izlivnom površinom i prilikom visokog vodostaja imamo mnogo močvara, ribnjak i slatinskih jezera – kaže Čedomir Vučković, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine.

Meštani kažu da vole da gledaju rode koje sleću uvek u svoje gnezdo i da posmatraju kako ga popravljaju, jer žele da ptićima bude lepo i udobno. Toliko im znače da su ove ptice selice postale i simbol na zastavi opštine.

Električari su pokušali da im naprave postolja na banderama, ali nijedno se nije naselilo, jer rode hoće same da da prave svoje gnezdo, a ne da dođu na gotovo.

Do kraja avgusta Sakuljani će živeti sa svojim rodama a onda će ove ptice krenuti na put dug nekoliko hiljada kilometara kako bi prezimile u toplijim krajevima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading