NEVEROVATNA PRIČA ĐORĐA KOSTIĆA: Srbin preživeo pakao u Izraelu!

Autor:

Vesti

27.06.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je sa prijateljima pošao put Tel Aviva 18. maja, ekonomista iz Kosovske Mitrovice Đorđe Kostić (41) nije ni slutio da će preživeti pravi pakao! Maltretiranje, noć u zatvoru, kao iz najgorih noćnih mora, gde je molio za malo vode dok su ga stenice ujedale po celom telu, od čega još ne može da se oporavi...

Foto: Privatna arhiva
Đorđe Kostić

Povod je bio lep, odlazak na tri dana u Jerusalim, gde je sa prijateljima Srećkom Milanovićem, Ilijom Jovanovićem, Mirkom Kurandićem i Negoslavom Ratkovićem hteo da obiđe hrišćanske svetinje.

TORTURA

No, muke su ih sačekale odmah po sletanju na aerodrom u Tel Avivu.

- Naš vođa puta je bio Srećko Milanović, koji je došao iz Jerusalima 7. maja, gde je bio mesec dana. I za to vreme je tamo otišla i vratila se njegova porodica, kao i još nekoliko prijatelja, bez ikakvih problema! Pozvao je i nas, rekao da kupimo karte i da idemo svi zajedno krajem maja. Karte sam kupio, smeštaj je on organizovao u hostelu, rentakar sam uzeo preko interneta i 18. maja smo krenuli radosni što će nam se ispuniti životna želja - priča Đorđe.

Međutim, po sletanju na aerodrom njih dvojica iz ekipe prišli su šalteru za pasošku kontrolu, gde ih je službenik pitao zašto je Milanović prethodno boravio mesec dana u Izraelu.

Foto: Privatna arhiva
Sprovode ih u zatvor

- Odmah su nas sve poslali u neku kancelariju na razgovor. Tamo su nas odvojili i ispitivali pojedinačno, arogantno, bezobrazno ko smo, zašto smo došli, koliko se znamo, koliko novca imamo, gde odsedamo... Pošto sam proputovao ceo svet, znam da su to normalna pitanja, ali način na koji smo ispitivani je katastrofalan. Na moje pitanje policijskom službeniku zašto se tako ophode prema nama, lupao je šakom o sto i govorio da je on tu da postavlja pitanja, a ja da odgovaram - priča Kostić i dodaje da su im vrlo brzo poručili da im neće dozvoliti ulazak u zemlju i da će prvim avionom biti deportovani odakle su došli.

KOSTIĆ: Stenice su me ujedale po celom telu i molio sam za vodu

ZATVOR IZ HOROR FILMOVA

Potom su ih kombijima sa rešetkama odvezli u centar za imigracije, koji je, kaže, nalik zatvoru iz horor filmova.

- Dugo neću moći da zaboravim te prljave prostorije, zagušljivost... Posle neprospavane noći ujutru su nas vratili na aerodrom i ukrcali u avion za Bukurešt. Pošto smo auto ostavili u Temišvaru, put do tamo nas je koštao oko 400 evra - objašnjava on.

Po povratku u Srbiju Kostić se obratio izraelskoj ambasadi u Beogradu tražeći objašnjenje.

Iživljavali se nad turistima i sveštenikom

Slučaj Đorđa Kostića, međutim, nije jedini. Srpski putnici su, kako su objavili mediji, čekali tri sata na granici dok su ih izraelski službenici maltretirali i iživljavali se nad njima.

- Kada smo stigli na pasošku kontrolu i predali pasoše, neljubazni radnik na šalteru obratio nam se povišenim tonom: "Vi ste iz Srbije? To je ozbiljan problem! Nisam siguran da ćete moći da uđete u zemlju. Idite tamo do čekaonice i sedite, pa ćemo da vidimo." 15 putnika sa leta iz Beograda za Tel Aviv našlo se u hladnoj prostoriji, okruženi putnicima iz Rusije i afričkih zemalja - ispričao je jedan od turista. Najgore su prošle majke sa bebama, kao i stariji sveštenik u odori koji je doputovao iz Rusije i koga su zadržali skoro pet sati bez objašnjenja.

- Prema regulativama, stranci koji su vraćeni sa granice ne mogu posetiti Izrael sledećih pet godina - glasio je odgovor, a u dokumentu koji nam je Kostić poslao navodi se da je glavni razlog za torturu "problem ilegalne migracije".

Foto: Privatna arhiva
Dokument kojim se Kostiću zabranjuje ulazak u zemlju

Povodom Kostićevog iskustva pitali smo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da li mogu nešto da učine, ali odgovor, kao ni od izraelske ambasade u Beogradu, nismo dobili do zaključenja broja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading