U kandžama zla: Srednjoškolci se satiru od droge i alkohola

Autor: Telegraf, Republika

Vesti

24.06.2019

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki šesti srednjoškolac uzrasta od 15 do 18 godina probao je neku od droga, pri čemu po učestalosti marihuana, ekstazi i amfetamini čine 80 odsto dostupnih narkotika, dok je samo marihuana zastupljena u 54 odsto slučajeva, pokazalo je istraživanje Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema podacima iz istraživanja, čak 66 odsto srednjoškolaca poznaje nekog u svom neposrednom okruženju ko koristi droge, a njih 43 odsto bilo je direktno ponuđeno sa nekom drogom do svoje 18 godine, što govori o dostupnosti i visokom nivou izloženosti drogama u ovom razvojnom periodu, navedeno je u saopštenju.

Autori istraživanja upozoravaju na brojne zablude i predrasude kod mladih o drogama - koje se ogledaju u rizičnim stavovima da je drogu moguće kontrolisano uzimati bez težih i dugoročniji posledca ili u opravdavanju podele droga na ‘lake’ i ‘teške’ u 57 odsto slučajeva“.

- Ako bi poredili ovo istraživanje sa nekim od prethodnih istraživanja bolnice „Vita“, vidimo da je najveći deo ovih rizika prisutan već u tom srednjoškolskom uzrastu do 18. godine - ukazao je direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ Milan Vlaisavljević.

On je, navodeći podatke iz ranijih istraživanja na uzorku uzrasta od 15 do 30 godina, rekao da je drogu u tom uzrasnom dobu, probalo oko 28 odsto isptanika, a narkotikom je direktno ponuđeno 59 odsto, dok njih 74 odsto poznaje nekoga u svom okruženju ko koristi drogu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To, u odnosu na uzorak od 15 do 18 godina, gde je 16,5 odsto njih probalo drogu, 43 odsto je bilo direktno ponuđeno ili njih 66 odsto imaju konkretan primer u svom okruženju, pokazuje deo je de ovih rizika prisutan već u srednjoškolskom uzrastu do 18. godine.

Istraživanja o upotrebi alkohola pokazuju da je čak 92,7 odsto srednjoškolaca do svoje 18. godine imalo iskustva sa alkoholom, a njih 69,5 odsto je pilo ili imalo iskustvo pijanstva. Te vrednosti rezultata su za oko 10 odsto uvećani u odnosu na slično istraživanje od pre četiri godine, navedeno je u saopštenju.

Alkohol "manje-više redovno" konzumira 58,5 odsto srednjoškolaca, mahom u vreme izlazaka u grad vikendom, a prvi kontakt sa alkoholom – u oko 60 odsto slučajeva – mladi su imali u društvu vršnjaka, dok je njih 40 odsto alkohol prvi put probalo u okviru porodice, pokazala je statistika bolnice „Vita“.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 480 učenika drugih i trećih razreda srednjih škola, navedeno je u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading