Ovo je kraj za kriminalce: U Beograd stižu superkamere uz pomoć kojih je i Milićev uhapšen

Autor:

Vesti

24.06.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odzvonilo kriminalu u Beogradu! Najsavremenije kamere koje prepoznaju lica, a kojih će uskoro biti 1.000 u srpskoj prestonici, još 2014. pomogle su u potrazi i hapšenju Marka Milićeva, vozača kantrimena, posle nesreće na Brankovom mostu u kojoj je poginuo Luka Jovanovića. Milićev je, podsetimo, posle udesa koji je potresao Srbiju pobegao u Kinu. Ubrzo potom srpska policija poslala je tamošnjim vlastima fotografije Milićeva i odgovor je stigao za samo tri dana - vinovnik je uhapšen zahvaljujući najsavremenijim kamerama koje prepoznaju lica.

Foto: Public
Marko Milićev

Ovaj slučaj analizirao je i tehnološki div "Huavej" u dokumentu o svom projektu sigurnih gradova, koji bi trebalo da zaživi i u Beogradu.

U srpskoj prestonici dosad je instalirano 150 sofisticiranih kamera, a plan je da u naredne dve godine na 800 lokacija bude postavljeno još 850 njih.

Deo njih će hvatati nesavesne vozače, dok će ostatak pripadnici MUP koristiti za sprečavanje najtežih krivičnih dela i uznemiravanje građana. Jedna od njihovih uloga biće i automatsko proveravanje tablica, pa više niko neće moći da se provuče sa neregistrovanim ili ukradenim automobilom.

Primena najnovije tehnologije, kako je pokazalo iskustvo zemalja koje primenjuju ovaj sistem, značajno će ubrzati policijske istrage, a mogućnost organizovanog kriminala biće svedena na minimum.

1.000 kamera biće postavljeno u Beogradu

Za prepoznavanje lica koristi se baza podataka MUP, dakle fotografija snimljenog vozača se provuče kroz bazu, a svi imamo lične karte, tako da identifikovanje, očigledno, neće biti veliki problem.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, objasnio je da postoje dva tipa kamera.

- Prve će pomoći policiji u sprečavanju saobraćajnih prekršaja kao što su prekoračenje brzine, prolazak kroz crveno, a druge, nadzorne, snimaće bukvalno sve. One će evidentirati prekršaje - vožnja zabranjenom trakom ili u zabranjenom smeru, nekorišćenje sigurnosnog pojasa, prevoz deteta na nepropisan način, držanje telefona u ruci, neispravna signalizacija na autu - objašnjava Okanović i dodaje da je zanimljivo što se tablice automatski proveravaju da li je vozilo registrovano, da li je ukradeno...

PALE SE ALARMI

- Ako kamera prepozna da je automobil ukraden, u komandnom centru se automatski pali crvena lampica i policija odmah alarmira kontrole i kreće da ga prati - naglašava on.

Na slobodi od 1. marta

Marko Milićev, podsetimo, automobilom kantrimen usmrtio je Luku Jovanovića 25. julu 2014. na Brankovom mostu u Beogradu. Posle nesreće pobegao je u Kinu, gde je uhapšen 29. avgusta. Već 7. septembra je deportovan u Srbiju, a oktobra 2015. osuđen je na 4,5 godina zatvora. Milićev je 1. marta ove godine izašao iz zatvora jer mu je kazna istekla. Kantrimen koji je Milićev vozio nikada nije pronađen.

Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta, kaže da će, iako kamere prepoznaju lica, vozačima koji su napravili prekršaj "čestitka" stizati na osnovu registarskih tablica.

- Šalje se upit vlasniku vozila, ko je upravljao vozilom, gde i kada, i pošto vlasnik da podatke o tom licu, protiv njega se sprovodi odgovarajući postupak - naveo je profesor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading