Vanredno stanje u štampariji! Policija češlja sve živo zbog krađe testova

Autor: Telegraf

Hronika

20.06.2019

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U štampariji Politika a.d. u Krnjači, gde se štampaju testovi za malu maturu, još je opsadno stanje. Policija i dalje obezbeđuje ovu zgradu, a radnici su preplašeni i ne usuđuju se da daju izjave.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Igor S.

Jedan od njih pristao je kratko da prokomentariše hapšenje kolege Igora S., koji je osumnjičen da je iz štamparije ukrao test iz matematike.

- Žao nam ga je. Ispao je glup i sad će izgubiti posao. To cela štamparija zna - kaže ovaj radnik.

Igora, dodaje, zna iz viđenja i sa njim ranije na poslu nikada nije bilo problema.

- Bio je dobar radnik. Hteo je da pomogne detetu, a deca ko deca, odmah se hvale drugarima - priča on.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Kako se nezvanično saznaje, u štampariji je na testovima za maturu radilo između 70 i 90 ljudi, a bezbednosne provere na ulazu i izlazu nisu bile tako jake kao što se pričalo, niti je svaki kvadrat pokriven kamerama.

Pored lošeg i nedovoljnog obezbeđivanja štamparije, ostaje pitanje i zašto Ministarstvo prosvete iznova bira ovu štampariju za malu maturu, ako se zna da je u istoj učinjen propust i 2013. godine?

Podsetimo, osmaci su u ponedeljak polagali završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, i sve je prošlo bez ikakvih problema, da bi se istog dana, a veče pred polaganje testa iz matematike, u javnosti pojavili rukom pisani zadaci sa rešenjima.

Preliminarni rezultati završnih ispita očekuju ih već u petak, 21. juna od 8 časova, a biće istaknuti u osnovnim školama.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Prijem žalbi i rešavanje žalbi učenika na preliminarne rezultate završnog ispita, planiran je za subotu, 22. jun od 08 do 16 časova u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama.

Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak 27. juna, do osam sati ujutru, nakon čega tokom naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učesnici činiti u svojim matičnim osnovnim školama.

U koju srednju školu su "upali", saznaće 7. jula, a sledeća dva dana planirana su za upis.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading