Kombinovani test nije "PROVALJEN", poručuju iz Ministarstva prosvete

Autor: blic.rs

Vesti

18.06.2019

08:46 >> 11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve škole su u obavezi da vrate pakete i kese sa testovima iz matematike, ali i sa zadacima iz kombinovanog testa, tamo gde su ih već preuzeli, nova je instrukcija Minsitarstva prosvete nekon što je tet iz matematike "procureo" u javnost pre nego što je testiranje počelo.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Test iz matematike đaci je trebalo da polažu danas od 9 do 11, ali je pola sata pre planiranog početka deci saopšteno da se test odlaže za četvrtak. Ispostavilo se da su zadaci, kako je i sam ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio, "procureli", odnosno da ih je "prodao neko iz škole".

"Svi prosvetni savetnici treba da budu u punoj pripravnosti u punktovima i da kontrolišu pakete i kese koje se vraćaju iz škola", navodi se u dopisu Ministarstva školama, u koji je "Blic" imao uvid.

U 15 škola u Srbiji kese sa testovima iz matematike otvorene su pre vremena, ali u prisustvu supervizora i komisije, o čemu postoje zapisnici, saznaje "Blic".

Međutim, i pored toga biće dodatno provereno šta se tačno dešavalo u tih 15 škola, od kojih su pet škola u Beogradu, dve u Subotici, dve u Pirotu, dve u Užicu i po jedna u Vranju, Prijepolju, Zrenjeninu i Putincima kod Rume - kaže izvor "Blica" blizak istrazi koju Ministratsvo prosvete sprovodi u školama širom Srbije.

Kako "Blic" saznaje, trenutno policija istražuje Zavod za kvalitet i štampariju u kojoj su zadaci pripremani i štampani.

Za kombinovani test je rečeno da će se raditi sutra, kako je i bilo planirano.

Pojedini mediji objavili su da je "provaljen" i kombinovani test. Naime, kako javlja TV Prva, a prenosi i B92, nekoliko gledalaca TV Prve poslalo im je prekucan kombinovani test, koji bi svršeni osmaci trebalo da polažu sutra. Ti gledaoci tvrde da je i taj test "provaljen".

Kombinovani test nije "provaljen"

Foto: Tanjug
Ministar prosvete Mladen Šarčević

Kombinovani test će biti održan po planu – sutra. I sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju se po utvrđenom Kalendaru.

Iz Ministarstva prosvete naveli su da fotografije kombinovanih testova koje su se pojavile na društvenim mrežama su lažne, prema tome testovi za polaganje tog dela male mature nisu "provaljeni", pa će sutra kako je i predviđeno, biti održano polaganje kombinovanih testova.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je test iz matematike za malu maturu "provaljen".

"Krivica je do pojedinaca koji će biti kažnjeni. Policija sprovodi istragu, utvrdićemo gde su otvarane vrećice i niko neće moći da dokaže da nije tako. Odgovornost će snositi načelnik neke uprave, direktor svakako, a onda ćemo videti ko je bio u kontaktu sa testom", rekao je Šarčević.

Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete izjavila je za Prvu da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading