Uživanje u prirodi će skupo da nas košta! Dranje u parkovima, ulaz 100 dinara, selfi 2.000

Autor:

Vesti

18.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uživanje u prirodnim lepotama Srbije debelo košta! Četvoročlana porodica koja se odvaži da krene put Nacionalnog parka Fruška gora ili pak Stare planine moraće za posetu raskošnim rezervatima prirode da iskešira minimum 2.600 dinara. A u "tričavu" cenu uključene su tek ulaznice, naknada za ulaz auta i ni manje ni više jedna fotografija.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Naime, izletnici, sakupljači pečuraka, šumskih jagodica i drugih travčica što su brali za badava brali su jer će to odsad moći da rade samo ako ispoštuju novi cenovnik korišćenja resursa u parkovima prirode. Takođe, ni zaljubljenici u prirodu i kamperi više neće moći šator besplatno da razapnu. I sve to jer je Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara propisao takse koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra. Iako je novi zakon trebalo da stupi na snagu od 1. januara 2019, Nacionalni park Fruška gora je tek sada, i to među prvima, počeo sa postepenim naplaćivanjem ovih naknada.

A najveća novina je uvođenje dnevnih ulaznica, i to 100 dinara za odrasle, a 50 za decu.

- Nismo krenuli odmah od januara da naplaćujemo, nego smo postepeno počeli to da primenjujemo. Ne želimo da jurimo ili presrećemo ljude po parku da bi ih kaznili zato što nisu platili naknadu. Sve će se to polako srediti, kao što, na primer, svuda plaćate kad ulazite u nacionalne parkove u Hrvatskoj - objasnio je pomoćnik direktora Nacionalnog parka Fruška gora Konstantin Plužarević.

PLUŽAREVIĆ: Naplata ulaza u nacionalne parkove je normalna stvar svuda u svetu i sada je to uvedeno i kod nas u svih 90 zaštićenih oblasti

Naplata ulaza u nacionalne parkove je, kaže, normalna stvar svuda u svetu i sada je to uvedeno i u našoj zemlji, u svih 90 zaštićenih oblasti. - Pokušaćemo da uvedemo plaćanje i preko sajta, a za one koji često dolaze uvodi se godišnja karta, koja će iznositi 600 dinara i ona će tek početi da se izdaje - naveo je on.

Takođe, Fruška gora će nastaviti da naplaćuje i druge takse, kao što je naknada za ulaz vozila, koja za kola iznosi 300 dinara i 2.000 za fotografisanje.

Novi zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara stupio je na snagu januara ove godine, ali je tek sada počela njegova primena

I u parku prirode Stara planina, shodno novom cenovniku, sakupljači bilja ili pečuraka za dan branja hajdučke trave, brusnice, virka ili neke druge lekovite trave moraće da plate 120 dinara, a istu dnevnu cenu, u skladu sa novim zakonom, plaćaju i berači gljiva. Na ovoj planini kamperi više ne mogu da razapnu šator besplatno, već će ih uživanje u prirodi ovog zaštićenog područja koštati 30 dinara dnevno po kvadratu. A vlasnici kamp-prikolica koji dosta vremena provode u prirodi, umesto dnevne, mogu da plate godišnju naknadu od 3.800 dinara. Za lov na divljač za godinu dana plaća se 1.000 dinara, dok će za ovo jednodnevno zadovoljstvo morati da spreme 225 dinara.

S druge strane, na Tari još nisu počeli sa naplaćivanjem naknada jer nemaju ni kapije, ali je, kako nezvanično saznajemo, u toku izrada projekta o tome.

Cenovnik

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

- Ulaz za odrasle 100

- Ulaznice za maloletne 50

- Snimanje igranih filmova 12.250 dnevno

- Snimanje dokumentarnih filmova 5.000 dnevno

- Postavljanje bilborda 35.000 po m2

- Lov divljači 225 dnevno

- Postavljanje šatora 30 po m2 po danu

- Branje bilja i gljiva 120 dnevno

- Fotografisanje 2.000

- Korišćenje livada 200

*iznosi su u dinarima

Kako predviđa Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, građani bi ulaz u Dunavski park trebalo da plaćaju 100 dinara, a fotografije 2.000 dinara. Međutim, JKP "Gradsko zelenilo" je odlučilo da ne naplaćuje ove naknade jer su u ovom preduzeću procenili da je to neizvodljivo zbog velikog broja ulaza, kao što mnogi građani samo prolaze kroz park. Naime, u ovom preduzeću ističu da ne znaju kako da naplaćuju ulaz u park koji nije ograđen, ali da će nastaviti da naplaćuje snimanja u komercijalne svrhe, promocije, zauzeće prostora i slično. Kako kažu, naplata naknada će zasad izostati i u Futoškom, kao i Kameničkom parku, koji su takođe zaštićena prirodna dobra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading