Ruski rulet na šinama! Hoće li neko da zaustavi ovo ludilo?! Novi snimak sa pružnog prelaza u Šapcu zapanjio Srbiju

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

14.06.2019

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neodgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju zabeleženo je dva dana za redom na dva pružna prelaza u Srbiji. Automobili i bicikli juče su u Šapcu zaobilazili spušteni branik na pružnom prelazu, koji ukazuje na to da voz nailazi, a danas u Šidu vozač kamiona želeo je pošto-poto da pređe preko pruge dok se branik spuštao, i tom prilikom ga i polomio.

RepublikaFoto: twitter.com/Šizofrenije
Opasno: Prelazak preko pružnog prelaza dok je spuštena rampa

Ovakve scene nažalost su postale gotovo svakodnevne u srpskom saobraćaju, i pored stalnog apela javnosti i nadležnih na učesnike u saobraćaju da ne rizikuju svoje i tuđe živote.

Nekoliko automobila, dvoje biciklista, od kojih jedan vozi "putnika" na volanu prešli su pružni prelaz dok je rampa spuštena, a na snimku se ne može konkretno videti, ali čini se da i pešaci planiraju da pređu šine. Snimak koji beleži ovaj događaj objavljen je juče na Tviteru, i uz njega se navodi i da je načinjen u Šapcu, ali ne i kada.

- Šabac, nervozni vozači igraju ruski rulet na šinama! Hoće li neko zaustaviti ovo ludilo? - piše uz snimak.

 

"Blic" je kontaktirao "Infrastrukturu Železnice Srbije", odakle je rečeno da oni redovno upozoravaju na ovakve slučajeve neodgovornog i nepropisnog ponašanja vozača drumskih vozila, biciklista i pešaka na putnim prelazima širom Srbije, koje ugrožava bezbednost saobraćaja i živote ljudi.

 

- Za skoro sve nesreće na putnim prelazima u potpunosti su bila odgovorna lica koja su upravljala drumskim vozilima. Pored toga, prosečno godišnje vozači drumskih vozila svojom bahatom vožnjom na putnim prelazima širom Srbije polome oko četiri hiljade rampi, ugrožavajući svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju - rekli su iz "Infrastrukture", a njihove reči već danas je potvrdio novi snimak, iz Šida.

 

 

Naime, na snimku se vidi da se rampa na pružnom prelazu polako spušta i baš u tom trenutku vozač kamiona nastavlja dalje. U jednom momentu, on zastaje i to nasred pruge, dok vozači automobila iz suprotnog smera takođe stoje i u čudu gledaju šta se dešava. Kamiondžija nekoliko sekundi kasnije nastavlja dalje, lomi rampu koja pada pored pruge.

Samo pukom srećom je izbegnuta tragedija. Nije se pojavio voz, ali se ne može reći da je vozač kamiona naučio lekciju. Potvrđujući autentičnost snimka, Nenad Stanisavljević iz "Železnica Srbije" objašnjava da je ovaj pružni prelaz u potpunosti ispravan te da nesavesnih vozača, poput kamiondžije iz Šida, ima sve više.
RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Sve se odigralo 7. juna na pružnom prelazu Šid, a snimak je zabeležila kamera "Železnica Srbije", potvrdili su iz ovog preduzeća za "Blic".

- "Infrastruktura železnice Srbije" samo u proteklih godinu dana postavila je rampe na 14 putnih prelaza u Srbiji, postavljamo i video nadzor na putnim prelazima, ove godine organizovali smo edukaciju za oko dve hiljade mlađih osnovaca o bezbednom ponašanju na putnim prelazima u akciji pod nazivom "Pravilno je bezbedno". Reagujemo i na sve informacije koje dobijamo direktno ili putem medija i društvenih mreža, jer nam je cilj da bezbednost saobraćaja na putnim prelazima što više poboljšamo - poručio je Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnica Srbije".

Podsetimo, najteža nesreća na pružnom prelazu u Srbiji dogodila se u Donjem Međurovu kraj Niša, u decembru 2018. godine, kada je autobus pun putnika, bez zaustavljanja, prešao preko pružnog prelaza, kada ga je udario voz. Osma žrtva ove nesreće, Lena Ilić (16) podlegla je povredama gotovo šest meseci kasnije. Povređeno je nekoliko desetina putnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading