Upozorenje! Gori tlo pod nogama: Naredna tri dana UV zračenje na paklenom nivou, a evo kroz šta će da prođe naš organizam

Autor:

Vesti

13.06.2019

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visok nivo UV zračenja u celoj Srbiji čeka nas naredna tri dana!

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Mnogi gradovi i mesta u Srbiji označeni su crvenom bojom što je oznaka za vrlo visoku vrednost UV indeksa.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas na visok nivo UV zračenja u celoj Srbiji u naredna tri dana, a posebno u Sjenici, na Kopaoniku i na Zlatiboru.

Naredna tri dana mnogi gradovi i mesta u Srbiji označeni su crvenom bojom.

Šta organizmu radi UV zračenje?

Pojačano UV zračenje može dovesti do crvenila na koži, u narodu poznatog kao "gorenja" kože koje može imati teže obilike koji se manifestuju stvaranjem otvorenih rana i plikova.

Kao posledica prevelikog delovanja ovih zraka dolazi i do mutacije genetskog materijala, ošetećnja oka, pojave katarakte, narušavanja imunog sistema i pojave sunčanice.

Kao najteži oblik delovanja UV zraka javlja se karcinom kože.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako bi sprečili negativno dejstvo UV zraka lekari pacijentima preporučuju izbegavanje sunca u najtoplijim delovima dana i korišćene hidratantnih krema sa visokim zaštitnim faktorom.

Ukoliko sunčevi zraci ipak uspeju da povrede kožu stvarajući joj opekotine lekari preporučuju nanošenje blagih hidratantnih krema, koje će nahraniti suvu kožu.

Indeks UV zračenja danas je najviši u Sjenici i iznosi 10, dok je, između ostalog, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Beogradu, Novom Sadu, na Paliću, Nišu, Leskovcu - 9.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading