Posebna pažnja prema maloletnim migrantima

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.06.2019

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije saopštilo je danas da, u skladu sa svojim nadležnostima, posvećuje posebnu pažnju zbrinjavanju ugroženih kategorija migranata i tražilaca azila, a pre svega maloletnih migranata bez pratnje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zoran Đorđević

U saopštenju Ministarstva ističe se da je Srbija prva zemlja u regionu koja je detaljno uredila ovo pitanje na najadekvatniji način, kada je ministar Zoran Đorđević u aprilu 2018. godine doneo Instrukciju o načinu postupanja centra za socijalni rad-organa starateljstva u realizaciji smeštaja maloletnih migranata/izbeglica bez pratnje.

"U našoj zemlji trenutno postoji više ustanova (osam) koje obezbeđuju smeštaj maloletnih migranata bez pratnje, i tri ustanove koje su zvanično u ingerenciji resornog ministarstva i to: Zavod za vaspitanje dece i omladine Beograd, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine Beograd i Zavod za vaspitanje dece i omladine - Niš", kaže se u saopštenju.


Ministarstvo dodaje i da je Srbija pohvaljena u svetu zbog ovakvog načina ophođenja prema maloletnim migrantima i da je "dobila zahtev od Evropske unije da dostavi Instrukciju kako bi istu preveli i koristili u drugim zemljama koje su suočene sa ovim problemom".

U saopštenju se dodaje da je zaključno sa 3. junom u Srbiji registrovano 510 maloletnih migranata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading