Porazna statistika: U Srbiji čak 1.000 pacijenata čeka na transplantaciju organa

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.06.2019

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se nalazi na začelju regiona i Evrope po broju donora - svega tri donora na milion stanovnika, a na organ u našoj zemlji čeka oko 1.000 pacijenata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nacionalni dan donora obeležava se danas, a Ministarstvo zdravlja i Hemofarm fondacija pokrenuli su nacionalnu kampanju "I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju", čiji je cilj da se poveća broj donora.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da su u pet transplantacionih centara u Srbiji stvoreni svi uslovi, da je adaptiran prostor, nabavljena neophodna oprema, formirani timovi koji rade 24 sata dnevno, 365 dana u godini i da je neophodno da imamo više donora.


- Više od 1.000 pacijenata s nestrpljenjem čeka kada će se pojaviti donor. Ništa ne znače reči da podržavamo donorstvo ukoliko nema donora - rekao je Lončar i dodao da je pre mesec dana otvoren prva Banka reproduktivinih ćelija u GAK-u u Višegradskoj, ali da se do sada nije pojavio nijedan donor spermatozoida i jajnih ćelija.

On je istako da se doniranjem organa spasavaju životi i da je vreme "da se sa reči pređe na dela".

Najduže se čeka na bubreg

U Srbiji su najduže liste čekanja na transpalantaciju bubrega i na njoj se trenutno nalazi oko 780 pacijenata.
Na transpaltaciju jetre čeka 42 pacijenta, dok na transplaticiju srca čeka 39 ljudi.
Srbija na milion stanovnika ima samo tri donora, Hrvatska čak 37, Austrija 23, Mađarska 17, Slovenija 19. To je i rezultat koji se ovih dana pojavio na bilbordima širom grada i koji ne predstavlja nikakav sportski rezultat, već rezultat humanosti jednog naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading