Srbija ni danas nije spremna za poplave!

Autor: RTS

Vesti

06.06.2019

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže za RTS da je najmanje problema poteklo od preventivne infrastrukture koja je u nadležnosti republike, a mnogo više od one u nadležnosti lokalnih samouprava. Najveća šteta je nastala od bujičnih tokova, odvodnih kanala, kišne kanalizacije koja nije projektovana da prihvati vodu, naveo je Blagojević.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Marko Blagojević

Marko Blagojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je - da je od poplava 2014. godine urađen veliki posao. Na više od 500 lokacija su izvedeni radovi na jačanju infrastukture vredni više od 100 miliona evra - navodi Blagojević.

On ocenjuje da je to doprinelo da Srbija bude spremnija, ali da nije ni spremna ni bezbedna.

- Srbija se sada suočava sa neuporedivo češćim i intenzivnijim padavinama i da je izgrađena infrastruktura doprinela da šteta bude manja nego što bi to bilo bez nje.

Naveo ja da centar Lučana nije video kap vode zahvaljujući ulaganjima. Što se tiče potopljenog sela Đerađ kod Lučana, koje nije bilo zaštićeno, Blagojević je objasnio da meštani nisu dozvolili da se priđe njihovoj imovini.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto ilustracija

Najveća šteta je nastala od bujičnih tokova, odvodnih kanala, kišne kanalizacije koja nije projektovana da prihvati vodu, navodi Blagojević i ističe da je u Krupnju je za 45 minuta pala jedna sedmina kiše koja padne za godinu dana.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja naglašava da je najmanje problema poteklo od preventivne infrastrukture koja je u nadležnosti republike, a mnogo više od one u nadležnosti lokalnih samouprava

Blagojević ističe da će veliki promenu napraviti zakon koji je usvojen krajem prošle godine i koji reguliše obaveze lokalne samouprave, ali i sankcije ako ne izvrše svoje obaveze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading