ZAVRŠNI ČIN TRADICIONALNE MANIFESTACIJE KOJA ČUVA SEĆANJE NA HEROJE: Priznanje Besmrtnog puka redakciji Srpskog telegrafa

Autor:

Vesti

04.06.2019

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom održavanja četvrte manifestacije Besmrtni puk 2019 u Srbiji, juče su organizatorima, volonterima i medijima uručene zahvalnice. Priznanje je dobio i Srpski telegraf, u čije ime ga je primio Milan Lađević, glavni urednik našeg lista.

Foto: ST/Vlada LUKIĆ
Milan Lađević, Goran Vesić i ministar Nenad Popović

Zahvalnice su uručili ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Fondacije Besmrtni puk Nenad Popović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji su poručili da je manifestacija zapravo sećanje na sve žrtve koje su se borile za slobodu i istinu, ali i podsećanje da su Srbija i Rusija dale najviše žrtava za slobodu Evrope i sveta od fašizma.

Popović je istakao da je najvažnije da ne zaboravimo one koji su živote dali za nas i poručio da su Srbi i Rusi herojski narodi koji su uvek bili na svetloj strani istorije.

- Mi možemo da se ponosimo našim precima, niko nema takvu istoriju, kao što je imaju Srbi i Rusi, jer smo mi bili na strani istine i pravde. Srbija je antifašistička zemlja i fašizam ovde neće proći - rekao je Popović na svečanosti u Starom dvoru.

Podsetio je da je Rusija izgubila više od 23 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, a Srbija više od milion, te dodao da ne smemo da zaboravimo rusku crvenu armiju, kao ni snage naše armije koje su se hrabro borile kako bi Evropa danas bila slobodna.

Foto: ST/Vlada LUKIĆ

Popović kaže da bi podsećanje na doprinos koji su Srbi i Rusi dali u Drugom svetskom ratu boreći se protiv fašizma trebalo biti još veće jer, primećuje, poslednjih decenija u svetu ide jedna jako opasna i lukava ideja da se cela istorija Drugog svetskog rada promeni.

- Ideja je da se žrtve pokažu kao dželati, a dželati kao žrtve. Imamo slučaj u Ukrajini, gde se banderovci pokazuju kao žrtve, zatim imamo slučaj da se ustaše pokazuju kao žrtve, a pobili su samo u logoru u Jasenovcu 700.000 ljudi. Pogledajte šta rade naslednici albanskih balista, čak i kada su isterali najveći broj Srba sa KiM, pokušavaju opet sebe da prikažu kao žrtve - ukazao je Popović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading