Istina o građanskom zakoniku: Gejevi ne mogu da se venčaju, ali imovinu dele

Autor:

Vesti

03.06.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osobe istog pola i dalje neće moći da se venčavaju u Srbiji, ali će im biti priznata imovinska prava iz vanbračne zajednice! Ovo predviđa najnovija verzija prednacrta Građanskog zakonika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Prednacrt GZ ne predviđa mogućnost sklapanja braka za istopolne partnere jer to nije u skladu sa Ustavom, koji predviđa da se "brak zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom" - precizirala je Olga Cvejić Jančić, jedan od autora prednacrta.

Zbog toga bi, ukazuje ona, pre promene Ustava, priznavanje prava na sklapanje braka osobama istog pola predstavljalo direktno kršenje Ustava.

Ne priznaje se ni crkveni brak

Međutim, za razliku od prethodne dve verzije, trećom verzijom prednacrta je predviđeno priznavanje imovinskih prava koja proizilaze iz zajednice života dva lica istog pola, jer je predefinisana vanbračna zajednica, napomenula je Cvejić Jančićeva.

Takođe, u najnovijoj verziji prednacrta GZ odustalo se od crkvene forme zaključenja braka, koji bi bio priznat kao i onaj zaključen pred matičarem. U oba slučaja ograničenja postavlja Ustav Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading