(VIDEO) Ruski heroj sa Paštrika otvorio dušu: Nije važno što sam izgubio oko, sačuvao sam srce! A ono kuca za Srbe!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

01.06.2019

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski dobrovoljac iz rata na Kosovu i Metohiji Albert Andijev, povodom godišnjice obeležavanja borbe na Paštriku, kazao je da nije važno što je tada izgubio oko, jer sačuvao je srce i sve dok bude kucalo - on će biti uz srpski narod.

RepublikaFoto: youtube.com/in4snet
Sačuvao obraz: Albert Andijev

Povodom dvadesete godišnjice jedne od najpresudnijih bitaka za odbranu Savezne Republike Jugoslavije, bitke na Paštriku, "Srpska kuća" organizovala je tribinu, na kojoj je, pored Andijeva, govorio i general Stojan Konjikovac, zamenik komandanta 549. motorizovane brigade.

- Ne znam zašto uvek ponavljam moje ranjavanje, nema se ništa tu posebno reći, to su vojnička posla. Pre nego što smo ulazili u borbu, ja sam svojim momcima rekao - smatrajte da ste mrtvi. Jer sve dok ne pobedimo, neće nas biti, pa prema tome o životu nemojte da brinete - priča Andijev.

Kada je počeo ovaj džumbus na Balkanu, priča Andijev, da su se njegovi saborci borili i u Hrvatskoj, Bosni.

- Uvek su bili na strani, ne moram da vam kažem koga. Mi nemamo različitih neprijatelja, jer naši neprijatelji su zajednički. Ako ja ovde ne budem došao da branim vašu kuću od našeg zajedničkog neprijatelja, taj isti neprijatelj će doći na prag moje kuće. Prema tome, kad nekom nekad od vas padne na pamet da mi se zahvali za ono što sam uradio ovdje za vas, nemojte to da radite, jer sam ja zahvalan vama, za to što ste mi dali priliku da moju kuću branim, dok sam branio vašu kuću - kaže Andijev.

On je, između ostalo, u svom izlaganju citirao Njegoša: "Svak je rođen da po jednom umre - čast i bruka žive dovijeka".

- Znam ko ste vi, znam da su teška vremena sada, ali prebrodićemo ih. Svako od vas ko zna svoje poreklo, korene, ostaće onakav kakav treba da bude. Ja kad sam stigao na Kosovo i Metohiju do zadnjeg trenutka sam se nadao da će Rusija da se umeša. Naravno, ona je sama bila u takvoj situaciji sa ratom nad Kavkazom, da je teško mogla da pomogne bilo čime. A i da je mogla, teško bi pomogla. Ne treba ja vama da pričam kakvu smo vlast imali onda, koja je za nas bila gora i od neprijatelja. Ali, narodu ne možeš da opereš mozak, kao što ne možeš da opereš mozak nikom ko ga ima - objašnjava Andijev.

 

 

On dalje priča kako je bila raspoređena 549. motorizovana brigada.

- Gledao sam oko sebe srpske golobrade mladiće. Prvih nekoliko borbi pokazalo je da imaju dovoljno srčanosti u sebi, pa smo morali da poradimo sa mozgom, da ih ta srčanosti ne bi koštala preranog života. Kad sam vidio šta smo sve imali, a zapravo, nismo ništa imali, mi smo se suprostavili neprijatelju koji je bio mnogo jači od nas. Ja ne mogu da se setim nijedne situacije, ni jednog rata koji je vodila Rusija, a da odnos snaga bude toliko nepovoljan kao što je tu bio - priča Andijev.

Ubrzo, petog-šestog dana komadant 549. motorizovane brigade, pukovnik Božidar Delić je među ruskim dobrovoljcima, svedoči Andijec, dobio nadimak "batja", odnosno tata. 

- Ja ne znam šta bih vam više rekao pametno, a da bude iz srca. Iz srca može da bude samo srčano. Bio sam ponosan u najbolje vreme, a najbolje vreme da upoznaš jednu naciju je vreme kad se ona nalazi u najtežim vremenima. Branio sam vašu kuću, kao što sam branio svoju više puta. Nikad mi nije žao zbog toga i opet bih. Šta god da sam izgubio, oko, nogu, ruku, srce mi je na mestu. Prema tome, dokle god ono kuca, uz vas sam.  Ne bih da vam solim pamet, ali kao što je moj komandat rekao: "Nema nazad, nazad je Srbija", to je važilo i onda. A ja bih vam rekao ono što ja mislim, a to je,  da nema nam nazad, braćo i sestre, iza je srpstvo. Ako ga danas ne budemo odbranili, sutra ćemo biti niko. Neka vas Bog čuva - rekao je Andijev na kraju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading