ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ: Majkama koje rade u poljoprivredi ista prava kao i ostalima!

Autor: Tanjug

Vesti

03.09.2017

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom trebalo bi da izjednači prava majki koje žive na selu i rade u poljoprivredi, a koje do sada nisu imale nadoknadu za vreme porodiljskog bolovanja i druga prava koja imaju zaposlene majke u Srbiji, sa zaposlenim majkama.

RepublikaFoto: Tanjug
Bori se za ravnopravnost svih majki: Slavica Đukić Dejanović

Prema rečima ministarke zadužene za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, svaka osiguranica, ona koja je u poljoprivrednom domaćinstvu, a najmanje je dve godine pre porođaja imala zdravstveno osiguranje, stiče potpuno ista prava kao žena koja radi u privrednom subjektu.

- Značajno je to što je obuhvat žena do kojih dolaze finansijska sredstva veći, a to su pre svega žene koje rade privremene i povremene poslove najmanje 18 meseci, žene koje su angažovanje ugovorom o delu i one se potpuno izjednačavaju sa majkama koje su u stalnom radnom odnosu - navela je ministarka za RTS.

Novi propisi predviđaju da bi porodice od sledeće godine trebalo da dobiju jednokratnu pomoc za prvo dete od 100.000 dinara, kao i povećanje dodataka za drugo, treće i cetvrto dete.

Umesto povraćaja PDV-a, predviđena je jednokratna naknada svakom novorođenčetu od 5.000 dinara, a ministarka kaže da je to pravednije rešenje.

 - Samo roditelji koji su se snašli, imali vremena da prikupe račune, sačekaju malo po redovima su dobijali povraćaj novca. Sada u ovoj situaciji, prosek od ukupne sume novca koja je na raspolaganju, biće oko 5.000 dinara za svaku bebu i mislimo da je to neuporedivo korektnije - istakla je Đukić Dejanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading