SVETSKI FENOMEN! Pacijent koji će ući u udžbenike medicine: Predrag preživeo leukemiju 4 puta!

Autor:

Vesti

27.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od moje leukemije se umire kad se vrati drugi, a kamoli treći put. U Harisonovom leksikonu doslovce piše da za akutnu mijeloidnu leukemiju M4 ne postoji poznati način izlečenja ako se vrati drugi put. Svi su umrli. Ja nisam... Ovako za Srpski telegraf počinje ispovest Beograđanin Predrag Slijepčević (54), čovek svetski fenomen koji je četiri puta preživeo akutnu leukemiju.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Predrag Slijepčević

- Tražio sam i moji lekari su tražili dokaz da na svetu postoji još jedna osoba koja je ovu dijagnozu preživela četiri puta. Pisanog izveštaja nema. Posle trećeg puta sam dobio infarkt od prekomerne upotrebe citostatika. Moji lekari su tako odlučili i ja njima verujem. Dobijao sam maksimalne doze, koje se u svetu daju vrlo retko. Ja sam prvi pacijent koji je dobio tu dozu u Srbiji i preživeo, jer ona zna i da ubije. Sada je uglavnom više i ne daju, pošto ili pacijent ne može da izdrži, pa sam odustane ili ga ta doza ubije. Treći put kad sam primio takvu dozu, izazvala mi je infarkt. Posle toga sam imao i četvrtu, preživeo i nju, dobio još jedan infarkt, preživeo i njega - kreće priču naš sagovornik od najtežih trenutaka.

I nastavlja potresnu ispovest:

- Kad sam dobio leukemiju, već tada sam imao hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Imao sam 14 terapija i svaki put sam imao bar jednu, a često i više upala pluća jednu za drugom. Imao sam i septičke šokove, meningealnu infiltraciju, leukemija mi je ušla i u mozak. Ali, živ sam. Ja od 2009, kad sam prvi put izašao iz bolnice, razmišljam šta je bilo odlučujuće da preživim. Tražim već 10 godina šta sam ja to uradio na pravi način da bih mogao da kažem i drugima. Moj put je naravno bio samo moj, ali ako se pokaže da ima puta, onda će svi imati veću šansu - priča Predrag.

Ništa bez supruge

Predrag i supruga imaju dva sina, 24 i 19 im je godina.

- Moja žena je svakog dana bila sa mnom. Kad joj lekari kažu da dođe i bude sa mnom jer neću preživeti, ona dođe i bude tu svoja dva sata, koliko traje poseta. Dođe doterana, nasmejana, našminkana, vesela mi uđe u boks, ja provedem dva lepa sata. Da je ostajala duže, ja bih znao da su me lekari otpisali.

Poslednji put leukemija mu se vratila 2012. godine.

- Od tada sedam godina mi se nije vratila. Iako imam četiri dijagnoze, ja sam zdrav. Zdravlje ide iz mozga. Ubeđen sam da sam mozgom pobedio bolest. Ne bih je pobedio sam, u svakom slučaju, da nije bilo mojih lekara. Oni su mi spasavali život kad se vreme merilo minutima. Ja sam imao sreću što sam bio u 63. padobranskoj, naučio sam kako da izlazim iz panike. Najvažnija je svest o tome da će me strah ubiti, kad to shvatim, onda tražim način. Kad sam dobio dijagnozu prvi put, bio sam ubeđen da ću umreti. Da pozavršavam poslove i da umrem. Doktorka mi je rekla da može da se preživi. Video sam da duboko veruje u to i poverovao sam i ja njoj. Tako sam zaboravio šta znači reč predaja. Objašnjavao sam ljudima da, kad smrt dođe po mene, ja je uhvatim za gušu i ne dam joj da mi priđe. Osam puta lekari su rekli mojoj ženi da dođe i bude uz mene jer ću umreti u roku od 24 sata. Jednom se dogodilo da sam imao pet litara vode u plućima, nisu imali nikakvo rešenje jer trombocita gotovo da nisam ni imao. Ne sećam se tog dana. Žena mi je pričala da je došla, da smo se šalili. Sutradan doktorka je rekla da nema vode u plućima. Lekari nisu znali kako se to dogodilo. Moj mozak je našao način, shvatio je da će me ta voda ubiti - zaključuje pacijent, koji je jedan od pokretača udruženja Leuka, za borbu protiv akutnih leukemija.

RepublikaFoto: printscreen/RTVPink

Prof dr. Ana Vidović: Sve vreme je verovao

Profesorka dr Ana Vidović, hematolog iz Kliničkog centra Srbije, kaže da je fascinantno sve što se dogodilo s Predragom.

Predragu je nekoliko puta život bio ozbiljno ugrožen. Tokom lečenja dobio je i infarkt miokarda, pa dijabetes. Povratak njegove bolesti i ulazak u remisiju četiri puta su pravo čudo. Njegova želja i volja da se leči su fascinantne. Osim lekara i sestara, pacijent je izuzetno važna karika i zajedno smo uspeli da pobedimo bolest. Izlečili smo leukemiju, nadam se, zasvagda. Ostalo mu je ono što se ne leči, postoje neke bolesti koje nisu maligne, ali se ne leče. Funkcija njegovog srca je ispod 30 odsto. Predrag je u celoj priči verovao u svoj oporavak i mi sa njim čak i onda kad možda nije bilo mnogo nade da se veruje objektivno. Ne znam da li postoji još neki ovakav slučaj na svetu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading