Bio je doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista i čelnik Pokreta nesvrstanih: 42 godine su se proslavljali Dan mladosti i Titov rođendan

Autor: mondo.rs

Vesti

25.05.2019

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

25. maj slavila je bivša Juga kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije je 25. maja 1945. prvi put organizovao svečanu proslavu Titovog rođendana.

Josip Broz Tito

Zvanični podaci govore da je Josip Broz rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, iako mnogi ovaj podatak, kao i većinu Titove biografije stavljaju pod upitnik.

Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije je 25. maja 1945. prvi put organizovao svečanu proslavu Titovog rođendana.

Inače, istog datuma godinu dana ranije je počeo desant na Drvar (Operacija Konjički skok) - nemačka akcija čiji je cilj bio da se zarobi Josip Broz i da se ukloni vođstvo partizanskog pokreta u Jugoslaviji.

Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne nemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu. Tito je uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica.

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. godine donosi odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.

Prva Štafeta mladosti kreće 5. maja 1957. iz Kumrovca, Titovog rodnog mesta. Svake naredne godine krenuće iz drugog mesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije Jugoslavije.

Konačno, 25. maja, na završnoj svečanosti, na sletu, koji se održava na stadionu JNA, Titu će je uručiti najbolji među mladima te godine.

Štafetu su Titu uvek uručivali najbolji među omladincima. Manifestacija nošenja štafete održavala se pune 42. godine.

Štafeta mladosti, poslednji put je nošena 1987, iste one godine kada je vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević, a 1988. je poslednji put održana priredba u čast Dana mladosti.

Doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih - Josip Broz Tito, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading