Načelnik Uprave kriminalističke policije: Pojedine izjave su skandalozne i hoće da uruše ugled UKP-a koji sve radi po zakonu!

Autor:

Vesti

24.05.2019

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Izjava Momira Stojanovića, bivšeg načelnika Vojno-bezbednosne agencije, da je Odeljenje za posebne istražne metode Uprave kriminalističke policije opasna organizacija, koja se bavi praćenjem političkih protivnika i nadzorom njihove komunikacije, skandalozna je, tendenciozna i neistinita i ima za cilj da naruši ugled UKP-a koji je u proteklom periodu ostvario značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih najtežih oblika kriminalnih delatnosti, kako u državi, tako i na međunarodnom nivou", rekao je Dejan Kovačević, načelnika Uprave kriminalističke policije.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa
Dejan Kovačević

"Služba za specijalne istražne metode bavi se primenom posebnih dokaznih radnji u skladu sa pozitivnim propisima, pre svega Zakonikom o krivičnom postupku. U tom smislu, nije moguće sprovesti nijednu od posebnih dokaznih radnji bez naredbe suda, i to samo ako su ispunjeni zakonski uslovi koje predviđa Zakonik o krivičnom postupku. 

Tako na primer, kod primene posebne dokazne radnje "tajni nadzor komunikacije", postupajući policijski službenik organizacione jedinice koja se bavi operativnim radom dostavlja Službi za specijalne istražne metode Naredbu za izvršenje navedene posebne dokazne radnje koju je doneo sudija za prethodni postupak i fotokopiju predloga upućenog Višem tužilaštvu za uspostavljanje posebne dokazne radnje "tajni nadzor komunikacije", nakon čega se ista prosleđuje BIA, kako bi se tehnički omogućila njegova primena.

Dakle, tehničku realizaciju nadzora sprovodi Bezbednosno-informativna agencija, a Uprava kriminalističke policije nije u mogućnosti da samostalno primenjuje zakonito presretanje komunikacija bez tehničke podrške BIA.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Napominjem da Služba za specijalne istražne metode u svom radu pruža specijalističku tehničku podršku operativnim linijama rada, koje iniciraju primenu posebnih dokaznih radnji, isključivo po naredbi suda, a na obrazloženi predlog javnog tužioca, ukoliko su ispunjeni svi zakonski uslovi. 

Zato još jednom napominjem da Služba za specijalne istražne metode nije u mogućnosti da samostalno inicira niti primenjuje bilo koju posebnu dokaznu radnju, već samo da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima sprovodi njihovu primenu za potrebe operativne linije rada. Budući da se radi o posebnim metodama, čiju je primenu i sam zakon restriktivno propisao, iste se primenjuju samo ukoliko se identičan rezultat nije mogao postići na način kojim se manje ograničavaju prava građana. Takođe, postupanje sa materijalom dobijenim na ovaj način, precizno je regulisano zakonom, a sve u cilju njegove procesne upotrebe u krivičnim postupcima za najteža krivična dela, odnosno dela koja su taksativno navedena u Zakonu o krivičnom postupku", stoji na kraju Kovačevićevog saopštenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading