Rešena nedoumica: Od jednog donora samo jedno dete!

Autor: Republika

Vesti

24.05.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je konačno dobila banku reproduktivnih organa, a jedna od glavnih nedoumica bila je kako će biti definisani donori i može li se desiti da se od jednog davaoca iskoriste ćelije/spermatozoidi za više primaoca, jer bi u tom slučaju postojala velika bojazan da se sretnu deca koja su biološki povezana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međutim, Sandra Jovanović, direktorka Udruženja Šansa za roditeljstvo, tvrdi da je našim zakonom, za razliku od drugih zemalja, zaštićena svaka mogućnost da deca rođena ovom procedurom mogu da se sretnu slučajno, stupe u kontakt, a da ne znaju da su im roditelji (davaoci) isti.

- Dobra stvar našeg zakona o lečenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom je što donori mogu da budu samo jedan na jedan, odnosno jedna donorka/donor može da daruje svoje ćelije, embrione ili spermatozoide samo jednom paru ili ženi bez partnera - kaže Jovanovićeva, a povodom otvorene prve banke reproduktivnih ćelija u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading