VRANJE U ŠOKU: 300 radnika ostalo bez posla! Ruski gazda nestao i sa sobom poneo sve mašine i opremu

Autor: Tanjug/TV Prva

Vesti

23.05.2019

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rukovodstvo Vranja iznenađeno je odlukom kompanije "Spilit" da takoreći preko noći iznese mašine iz proizvodnih hala i nestane iz ovog grada, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković.

RepublikaFoto: printskrin/TV Prva

"Spilit" je ruska firma koja je u Vranje stigla 2017. godine i počela proizvodnju nameštaja u zakupljenim pogonima Jumka.

- Rukovodstvo grada je iznenađeno odlukom da je ova ruska kompanija takoreći preko noći iznela mašine iz svojih proizvodnih hala i nestala - kaže Veličković.

Veličković kaže da gradska vlast na svaki način pokušava da stupi u kontakt sa rukovodstvom Spilita, ali da na njihove pozive niko ne odgovara.

Prema njegovim rečima, gradska vlast je ranije imala odličnu saradnju i dobre kontakte sa ljudima iz "Spilita".

- Čak su bili zainteresovani i u razgovoru izrazili želju da u slobodnoj zoni prošire proizvodnju i da kupe zemljište kako bi napravili svoje proizvodne pogone - kaže on i ponavlja da su iznenađeni i zatečeni ovakvom odlukom.

Foto: printskrin/TV Prva

"Spilit" je u Vranju proizvodnju počeo sa 130 radnika, a sada ih je bilo i duplo više, procenjuje Veličković, dodajući da gradska vlast ne raspolaže relevantnim podacima o neisplaćenim zaradama.

- Nadležnost grada ne postoji, oni su privredno društvo i nismo imali nikakve poslovne odnose sa njima - rekao je on i dodao da Spilit nije ništa dobio od grada Vranja već je halu i zemljište zakupljivao od Jumka.

Prema poslednjoj objavi u registru privrednih društava kod Agencije za privredne registre 20. maja ostavku na mesto direktora "Spilita" podneo je Ivan Tripković. U tom registru navedeno je da je 49 odsto "Spilita" u vlasništvu beogradskog "Hollodexa" dok je 51 odsto u vlasništvu ruskog partnera OOO Korolj Divanov.

Kompanija Spilit je 2017. godine u iznajmljenom pogonu Jumka otvorila fabriku za proizvodnju nameštaja. Tada su zaposlili 130 radnika i najavili da će za nekoliko godina imati oko 1.000 zaposlenih. Spilit je pre mesec dana otvorio i pogon u Somboru, gde je zaposleno oko 40 radnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gordana

23.05.2019 12:58

Pa nista cudno...uzeli pare po radniku i verovatno iskoristili jos neku subvencju i cao....