ZAMERKE NA RAČUN BIA NEOSNOVANE: Obaveštajci se nigde ne biraju na konkursu

Autor:

Vesti

01.09.2017

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpuno su neosnovane optužbe da je predloženim izmenama Zakona o BIA promenjena procedura za prijem novih radnika u agenciju i da su direktoru Bratislavu Gašiću data prevelika ovlašćenja, poručuju sagovornici Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug
Nema prevelika ovlašćenja: Bratislav Gašić

Kako kažu, isti principi su važili i ranije, a uobičajeni su i u svim svetskim obaveštajnim agencijama, pošto se njihovi radnici nigde ne biraju na konkursu i bez detaljne bezbednosne provere. Stoga su tvrdnje pojedinih opozicionara na račun Gašića da "BIA pretvara u Gestapo" i "militarizuje SNS" krajnje apsurdne.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su svi naši zakoni pod lupom Evropske komisije i drugih evropskih institucija, te da je teško da Srbija ima zakone koji vode ka totalitarizmu.

- Ne vidim probleme u tome da direktor ili neki ministar ili neki rukovodilac bilo kog organa donosi sistematizaciju kako on misli da je najbolje - naglasila je premijerka.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić za Srpski telegraf kaže da je dobro da direktor BIA ima mnogo veća ovlašćenja.

- To uopšte nije loše jer predložena rešenja idu u pravcu bolje kontrole službe. Ne treba zaboraviti da direktora BIA postavlja i kontroliše Vlada. A drugo, da li služba dobro radi ili ne, taj račun na kraju Vladi ispostavlja direktor, pa kad je već on taj koji plaća račun, onda bi bilo dobro da ima i značajnije kontrolne mehanizme u svojim rukama - objašnjava Dragišić.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić za naš list dodaje da nikad nije postojao javni konkurs za tajne policije.

- Potpuno je glupo reći da se Gašić ponaša kao Gestapo time što bira najbliže saradnike u skladu sa zakonskim propisima. Zamislite da se službenici BIA biraju na javnim konkursima, pa time bi se na njihove glave crtale mete i život bi im bio u opasnosti. Ovaj predlog izmena zakona je u skladu sa evropskim standardima - ističe Spasić.

Prema njegovim rečima, svaki režim je imao svog čoveka na čelu BIA, i to nije ništa čudno.

- Jednostavno, to mora da bude osoba od poverenja i najvišeg integriteta. Podsetiću vas da je nekadašnji direktor BIA Saša Vukadinović nakon toga postavljen za posebnog savetnika za bezbednost vojvođanskog premijera Bojana Pajtića. Kritike opozicije su potpuno neosnovane - zaključuje Spasić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading