KINEZI ODUŠEVLJENI: Leskovac je svetska prestonica roštilja

Autor: Tanjug

Vesti

01.09.2017

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska nacionalna novinska agencija Sinhua posvetila je danas posebnu pažnju roštiljijadi u Leskovcu, nazivajući ga "nezvaničnom prestonicom roštilja u ovom delu svetu".

RepublikaFoto: Tanjug
Niko nema roštilj majstor kao što ima Leskovac

Ekipa Sinhue boravila je u tom gradu na jugu Srbije, koji je, kako kaže, usavršio veštinu pravljenja roštilja, uvrstivši ga u tradicionalnu srpsku kuhinju.

- Iako za mnoge ljude roštilj predstavlja jednostavnu i brzu hranu, u Leskovcu su usavršili ovaj zanat, uvrstivši ga u tradicionalnu srpsku kuhinju - piše Sinhua.

Leskovačka roštiljijada svake godine privuče na stotine hiljada posetilaca, a ove godine održava se 28. godinu zaredom, i očekuje se da će privući brojne posetioce iz čitave Srbije, regiona i Evrope, navodi kineska agencija.

Pljeskavice i ćevapi proslavili su ovaj grad od oko 60.000 stanovnika, obezbedivši leskovačkim jelima mesto u međunarodnoj kuhinji.

Roštilj majstori u Leskovcu tvrde da leskovačka pljeskavica nema nikakve veze sa burgerom koji se pravi na Zapadu, pošto se pravi isključivo od mlevene govedine, a naročito delova koji sadrže dovoljne količine masti.

Ipak, recept za pripremu roštilja je, kako tvrde roštilj majstori, znatno komplikovaniji i jedino je poznat majstorima koji žive u Leskovcu, navodi kineska agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading