POČINJE ŠKOLA: Đake čekaju mnoge novine, a evo i koje!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.09.2017

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji počinje danas, a đake čekaju mnoge novine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Srećan početak nove školske godine!

RASPUSTI

U narednoj godini đaci će imati četiri raspusta - jesenji, zimski, prolećni i letnji.

Planirano je da jesenji raspust traje četiri dana - od 9. do 12. novembra, dok je zimski raspust podeljen na dva dela od 3. januara do 8. januara i od 1. februara do 9. februara.

Prolećni raspust počinje 3. aprila, a završava se 9. aprila. Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 31. maja, a za učenike ostalih razreda osnovne škole 14. juna 2018. godine.

Škola za maturante gimnazija završava se 24. maja 2018. godine, a za učenike trećeg razreda trogodišnjih i četvrtog razreda četvorogodišnjih stručnih škola, 31. maja.

U školske klupe seda 556.645 osnovaca, a među njima je i oko 68.000 prvačića.

ĐAČKE UNIFORME

Ðake čekaju brojne novine. Oko 55 odsto škola izjasnilo se pozitivno za uvođenje đačkih uniformi, ali je ostala nepoznanica koliko njih je uspelo to da realizuje.

Petake od sutra čekaju tri redizajnirana predmeta - informatika i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija.

Učenici će imati i više sporta, a u 200 škola uvodi se elektronski dnevnik, zahvaljujući kome će roditelji preko internete, uz posebnu šifru, moći da vide ocene, izostanke, ali i pohvale za svoju decu.

Učenici četvrtog i šestog razreda imaće jednom mesečno fakultativnio čas o bezbednosti, a predavači će im biti policajci.

OSNOVI BEZBEDNOSTI

Na časovima "Osnovi bezbednosti dece" daci ce učiti - o bezbednosti u saobraćaju, o zloupotrebi droge i alkohola, bezbednosti na internetu, o vršnjackom nasilju, kako se ponašati u vanrednim situacijama kao što su poplave, požari, zemljotres.

Unija sindikata prosvetnih radnika, kao i članovi Granskog sindikata "Nezavisnost" stupiće u štrajk danas, kada će u 750 škola biti skraćeni časovi na 30 minuta, a nekoliko gradova širom Srbije biće održani protesti u 12 sati.

Zaposleni u prosveti nezadovoljni su svojim položajem, ali i Nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama, koji, kako tvrde, ne izjednačavaju njihove zarade sa republičkim prosekom.

Štrajk upozorenja organizovaće i Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) za 4. septembar i tvrde da će u jednočasovnoj obustavi rada u obe smene učestvovati više od 800 škola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading